ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Φρένο» στον Ντράγκι, πιθανή η καθυστέρηση του νέου QE

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η σκληρή αντιπαράθεση των κεντρικών τραπεζιτών φαίνεται ότι οδηγεί σε ένα συμβιβασμό ελαφρώς απογοητευτικό για τις αγορές: Το QE θα εγκριθεί, αλλά θα ενεργοποιηθεί αργότερα και υπό όρους.

Με αγωνία περιμένουν οι αγορές την έκβαση του σημερινού, κρίσιμου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να «φρενάρουν» οι πιο «σκληροί» κεντρικοί τραπεζίτες το σχεδιασμό του Μάριο Ντράγκι για άμεση ενεργοποίηση του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα).

Η σκληρή παρασκηνιακή αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποστηρικτές του QE, με επικεφαλής τον Ντράγκι, και σε όσους αντιτίθενται στη νέα αξιοποίηση του «μπαζούκας» της ΕΚΤ, με πρώτο τον Γιενς Βάιντμαν της Bundesbank, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σήμερα σε ένα συμβιβασμό αρκετά απογοητευτικό για τις αγορές, που θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί άμεσα και επιθετικά για την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο MNI, η συμβιβαστική λύση που πιθανότατα θα προκριθεί είναι να εγκριθεί μεν επί της αρχής η εφαρμογή νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η έναρξη της υλοποίησής του να τεθεί υπό την αίρεση των οικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Αυτό σημαίνει, πιθανότατα, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής την τελευταία στιγμή και να ακυρώσει την εφαρμογή του QE, εάν υπάρξουν στοιχεία που θα δείχνουν ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινούνται καλύτερα από το αναμενόμενο.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ διαπιστώνουν σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και μειώνουν αρκετά τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης του 2019, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την κεντρική τράπεζα.

Ταυτόχρονα, όμως, ορισμένα στοιχεία, όπως η πρόσφατη καλύτερη από το αναμενόμενο εξαγωγική επίδοση της γερμανικής οικονομίας, σε συνδυασμό και με την κινητικότητα που αναπτύσσεται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη λήψη τονωτικών μέτρων για την ανάπτυξη (πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ περί ένεσης δισεκατομμυρίων στην οικονομία, εάν χρειασθεί) θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη, περιορίζοντας την ανάγκη για νέα νομισματικά μέτρα στήριξης.

Ισχυρό μέτωπο κατά του QE

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι, αυτή την φορά, ο Μάριο Ντράγκι βρίσκει μπροστά του ένα μέτωπο ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά κατά της επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν αντιδρούν μόνο η γερμανική κεντρική τράπεζα με τους «δορυφόρους» της, αλλά και η Τράπεζα της Γαλλίας, που τασσόταν για μεγάλη περίοδο στην πλευρά των υποστηρικτών των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ.

Μάλιστα, πρόσφατη δήλωση του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκολό, φαίνεται να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών περί καθυστερημένης και υπό όρους ενεργοποίηση του QE. Ο Γάλλος τραπεζίτης είχε τονίσει πρόσφατα, αναφερόμενος στο QE: «Είναι αναγκαίο να το κάνουμε τώρα; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να συζητηθεί».

Η επόμενη ερώτηση που θα τεθεί, στην περίπτωση που πράγματι αποφασισθεί η καθυστέρηση του QE, είναι πώς ακριβώς θα ερμηνεύσουν οι επενδυτές αυτή την απόφαση. Θα σταθούν, άραγε, στη θετική πλευρά (έγκριση του προγράμματος επί της αρχής) ή θα δουν το ποτήρι μισοάδειο, θεωρώντας ότι είναι αβέβαιη η υλοποίηση του προγράμματος; Θα ξεπερασθεί ομαλά αυτή η διάψευση των αρχικών προσδοκιών, ή θα υπάρξουν σοβαροί κραδασμοί στις αγορές; Οι απαντήσεις θα αρχίσουν να δίνονται από σήμερα το απόγευμα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα από την Φρανκφούρτη…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» και από τους «σκληρούς» της ΕΚΤ για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Ακόμη και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ισχυρής άνοδος τιμών στα ομόλογα, αποδυναμώνεται το ευρώ.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Το μικρό θαύμα των ελληνικών ομολόγων, η αναβάθμιση και τα 28 τρισ. δολ.

Χωρίς να έχουν υποστήριξη από την ΕΚΤ για εννέα μήνες, τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν καλύτερα από τα ιταλικά. Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία και πρόσβαση σε κεφάλαια 28 τρισ. «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Καίνε» επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα: Απώλειες 21% σε δώδεκα μήνες

Ζημιές μεγαλύτερες από τους ιταλικούς τίτλους και σχεδόν διπλάσιες από τους γερμανικούς έφεραν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους δείκτες της S&P. Πώς φθάσαμε στο σπάνιο φαινόμενο της παγκόσμιας bear market στα ομόλογα.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» αποδόσεων στα ομόλογα μετά την ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ

Απότομη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 3,30%, ενώ χθες είχε ξεφύγει πάνω και από 3,60%. Μικρότερη η θετική επίδραση στα ιταλικά ομόλογα λόγω πολιτικού ρίσκου. Πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Σβήνει η φωτιά» στα ελληνικά ομόλογα, πώς θα τα υποστηρίζει η ΕΚΤ

Παρεμβάσεις σε δύο στάδια από την ΕΚΤ, αρχικά με αγορές τίτλων με έσοδα από το έκτακτο πρόγραμμα και, ακολούθως, με το νέο εργαλείο στήριξης για τις ασθενέστερες οικονομίες. Πέφτει στο 3,5% η απόδοση του 10ετούς.