ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ο πληθωρισμός μοναδικός κίνδυνος «παγώματος» για το ράλι των αγορών

Η ανάκαμψη κατά 76% της Wall Street από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο ρεκόρ σε διάστημα 100 ετών, τονίζει η Bank of America.

Πέραν των «κλασσικών» ρεκόρ, με συνεχή αναρρίχηση σε νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, η Wall Street, έμπρακτα γιατί θεωρείται η κορυφαία χρηματιστηριακή αγορά της υφηλίου και με έναν ακόμη τρόπο. 

Όπως σημειώνει ο Μάικλ Χάρνετ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Bank of America, η ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς κατά 76% σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά στα οποία διολίσθησε τον Μάρτιο του 2020 αποτελεί την τρίτη ισχυρότερη πορεία της, σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών. 

Η πορεία του S&P 500 από τα χαμηλά Μαρτίου 2020 έως και σήμερα

 

Wall Street, Bank of America, BofA

 

Μεταξύ των παραγόντων που κατέστησαν εφικτό αυτό το ρεκόρ είναι η εντυπωσιακή επιστροφή των επενδυτών στην αγορά, καθώς οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα έφθασαν στα 26,5 δισ. δολάρια, σε ομόλογα στα 17,9 δισ. δολάρια, ενώ υπήρξαν εκροές 47,3 δισ. δολαρίων από μετρητά, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. 

Παράλληλα είναι φανερό ότι οι επενδυτές επιθυμούν, εκ νέου, να ρισκάρουν αναζητώντας υψηλές αποδόσεις, με δεδομένη και την «κατάκτηση» των αγορών διαπραγμάτευσης ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Αποτέλεσμα να εμφανίζονται εισροές σε ομόλογα υψηλού κινδύνου ύψους 9,8 δισ. δολαρίων, ενώ την τιμητική τους είχαν και οι αναδυόμενες αγορές με τα νέα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν να φθάνουν στα 5,1 δισ., ενώ και η τεχνολογία αποδεικνύεται κερδισμένη με εισροές 1,6 δισ. δολαρίων. 

Εν συνόλω οι εισροές κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές διαπραγμάτευσης μετοχών έφθασαν στα 602 δισ. δολάρια το τελευταίο 5μηνο, ξεπερνώντας το σύνολο των εισροών 12 ετών. 

Ένας ακόμη παράγοντας, σύμφωνα με τον Χάρνετ, που βοηθά τις αγορές και κυρίως τη Wall Street να επιτύχει νέα ρεκόρ είναι η πορεία των εμβολιασμών σε διεθνές επίπεδο. Εκτιμάται ότι έως τις 23 Απριλίου θα έχουν πραγματοποιηθεί ένα δισ. εμβολιασμοί, επίπεδο το οποίο κατά τον αναλυτή της BofA αποτελεί «ένα εντυπωσιακό ανθρώπινο κατόρθωμα». 

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Bank of America θεωρείται ως η πλέον «απαισιόδοξη» για την πορεία της αμερικανικής αγοράς, καθώς εκτιμά ότι στο β’ τρίμηνο του 2021 θα αρχίσει να ξεθωριάζει το ράλι, καθώς οι επενδυτές θα έχουν, ήδη, προεξοφλήσει όλες τις θετικές ειδήσεις. Σε πρόσφατη έκθεσή της δεν δίστασε να προβλέψει ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2021 στο επίπεδο των 3.800 μονάδων, δηλαδή θα υποχωρήσει 10% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Βασική εταιρεία ότι πέραν την ανάκαμψη σχήματος «V» για την οικονομία και τις αγορές, ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και ο πληθωρισμός, γεγονός το οποίο θα εξαναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τη νομισματική τους πολιτική, ενώ θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις αποδόσεις κατά κύριο λόγω των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. 

Μία τέτοια πορεία δεν θα είναι επιβλαβής για όλες τις μορφές των επενδύσεων, καθώς αναμένεται ότι το brent θα κατακτήσει νέα υψηλά, ξεπερνώντας τα 70 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος να επιμένει στη σύστασή του για την κατοχή ενός καλά ισορροπημένου χαρτοφυλακίου στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνονται μετοχές, ομόλογα αλλά και εμπορεύματα. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank: Αναβαθμίζουν τις προβλέψεις η Bank of America και η KBW

Η BofA αυξάνει στο 1 ευρώ την τιμή στόχο, αναβαθμίζει κατά μέσο όρο 12% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και διατηρεί τη σύσταση «αγορά». Η KBW ανεβάζει σημαντικά την τιμή στόχο και κατατάσσει την Eurobank ως κορυφαία επιλογή.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές και πώς θα αντιδράσει το ΧΑ

Το πρωτοφανές πλεόνασμα ρευστότητας εκτινάσσει όλο και υψηλότερα τις αποτιμήσεις των μετοχών. Η υστέρηση της ελληνικής χρηματιστηριακή αγοράς και οι προσδοκίες για επάνοδο σε ανοδική τροχιά.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street παρά τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον  

Σε υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκαν Dow Jones (+1,44%) και S&P 500 (+0,60%) ωστόσο τα εκτεταμένα επεισόδια στο Καπιτώλιο πίεσαν τις τιμές χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος της Γερουσίας.