ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Morgan Stanley: Μειωμένα περιθώρια ανόδου των τραπεζών

Η εξυγίανση των ισολογισμών θα επιταχυνθεί με το σχέδιο «Ηρακλής», εκτιμά ο αμερικανικός οίκος, αλλά οι θετικές εξελίξεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πετύχουν οι ελληνικές τράπεζες, χάρη στο σχέδιο «Ηρακλής», όπως εκτιμά η Morgan Stanley, που παραμένει πάντως αρκετά συγκρατημένη στις συστάσεις της για τις τραπεζικές μετοχές, δίνοντας σύσταση «overweght» μόνο για τη μετοχή της Εθνικής.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι κρατικές εγγυήσεις θα κάνουν τις τιτλοποιήσεις ένα πιο ελκυστικό εργαλείο για τη μείωση των NPE. Οι μακροοικονομικοί, πολιτικοί και θεσμικοί άνεμοι θα δώσουν ώθηση στην οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όμως, η προοπτική εξυγίανσης των ισολογισμών έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις και τώρα λείπει το περιθώριο ανόδου, σύμφωνα με τις τιμές στόχους του βασικού σεναρίου της Morgan Stanley.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», επισημαίνεται ότι θα... σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη. Ο οίκος ενσωματώνει σε όλα τα μοντέλα του προβλέψεις για την τιτλοποίηση δανείων με κρατικές εγγυήσεις και εκτιμά ότι ο «Ηρακλής» θα καθαρίσει δάνεια συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μειώνοντας το δείκτη NPE στο 23% από 36% το 2020.

Επίσης, οι συνθήκες γενικότερα ευνοούν τη μείωση των προβληματικών δανείων, καθώς η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης σε 2,8% το 2020, ενώ οι τιμές των ακινήτων προβλέπεται ότι θα αυξάνονται με ρυθμό 7 - 8% την επόμενη τριετία και η νομοθεσία που έχει προωθηθεί είναι ευνοϊκή για την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να μειώνονται σε όλες τράπεζες, εκτιμά ο οίκος.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες ευνοούνται στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς από την αύξηση του ΑΕΠ και των τιμών των ακινήτων, με προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό 7-8%, την επόμενη τριετία, ενώ το σχέδιο «Ηρακλής» θα συμβάλει στην απορρόφηση 22 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τον επόμενο χρόνο, ώστε να μειωθεί στο 23% από 36% ο δείκτης των NPE.

Η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη  μετοχή της Εθνικής, με την τιμή στόχο να παραμένει στα 3,1 ευρώ. Η μετοχή χαρακτηρίζεται ως κορυφαία επιλογή. Οι αλλαγές που έχουν γίνει, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, είναι οι εξής:

  • Για την Alpha Bank, ο οίκος εκτιμά ότι θα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη από το σχέδιο «Ηρακλής» και αναπροσαρμόζει την τιμή στόχο από 1,20 σε 1,70 ευρώ, ενώ ανεβάζει τη σύσταση σε «equalweight».
  • Αντίθετα, για την Eurobank η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι προβλεπόμενες θετικές εξελίξεις έχουν ήδη προεξοφληθεί. Μειώνει την τιμή στόχο από 1 σε 0,90 ευρώ και τη σύσταση από «overweight» σε «equalweight».
  • Για την Πειραιώς, η Morgan Stanley ανεβάζει μεν αρκετά την τιμή στόχο, από 1,30 σε 2 ευρώ, αλλά διατηρεί τη σύσταση «underweight», καθώς εκτιμά ότι ο χαμηλός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων της τράπεζας για τη μείωση των προβληματικών δανείων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Σενάριο ύφεσης 1,9% φέτος και 4,5% το 2023 στο stress test των ελληνικών τραπεζών

Για πρώτη φορά θα είναι προκαθορισμένες οι παράμετροι για τα έσοδα από προμήθειες, ενώ οι τράπεζες θα κληθούν να αναφέρουν κατά τομέα τις προβλέψεις που θα σχηματίσουν στο δυσμενές σενάριο. Έλεγχοι στα μοχλευμένα δάνεια.