ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ο φόβος των πληθωριστικών πιέσεων προσγειώνει τις διεθνείς αγορές

Σημαντικές πιέσεις για τις τεχνολογικές μετοχές, ενώ επιστρέφουν οι ανησυχίες για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Οι ανησυχίες για την ενίσχυση του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο γεγονός το οποίο μπορεί να αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες να αλλάξουν νομισματική πολιτική και να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, μία κίνηση η οποία είναι αρνητική για τις μετοχές, οδηγεί σε υψηλές απώλειες τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές. 

Πτώση 1,59% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 με τις μετοχές ταξιδιών και ψυχαγωγίας να υποχωρούν 4%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Απώλειες 1,79% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,96%, ενώ στο -1,72% κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογη η εικόνα και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,4%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχει απώλειες 1,26%. 

Η πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές ακολουθεί το χθεσινό sell - off της τεχνολογίας στη Wall Street, ενώ ανάλογες τάσεις επικράτησαν και στις μεγάλες αγορές της Ασίας. Οι επενδυτές αποχωρούν από τις τεχνολογικές μετοχές, φροντίζοντας και να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους αλλά και φοβούμενοι ότι πλέον οι αποτιμήσεις τους είναι εξαιρετικά υψηλές. 

Την ίδια ώρα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε αρκετές οικονομίες δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Στην Κίνα ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 6,8% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας αρκετά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 6,5%. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αυριανή ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μία σημαντική άνοδος για τον οποίο μπορεί να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. 

Σημαντικές πιέσεις για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,38%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,67%, ενώ σημαντικότερες παραμένουν οι πιέσεις για τον Nasdaq ο οποίος υποχωρεί 1,28%. 

Ελεύθερη πτώση για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να αποδυναμώνεται 3%, τον Hang Seng να αποδυναμώνεται 2,2%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,4% σημείωσε ο κινεζικός Shanghai Composite

Πτωτική κίνηση τόσο για την αγορά πετρελαίου όσο και για αυτήν πολυτίμων μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα το brent να υποχωρεί 0,61% στα 67,91 δολάρια, το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 0,68% στα 64,46 δολάρια, ενώ απώλειες 0,10% εμφανίζει ο χρυσός στα 1.835,85 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ