ΓΔ: 906 0.05% Τζίρος: 26.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:31:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές αγορές, πιέσεις στα futures Wall Street

Εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα, βρίσκονται οι επενδυτές.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές αγορές και ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street εμφανίζουν απώλειες, με την προσοχή να είναι προσηλωμένη στην ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα. 

Κέρδη 0,33% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον τομέα πρώτων υλών να ενισχύεται 0,9%, ενώ απώλειες 0,8% σημειώνει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κέρδη 0,37% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,76%, ενώ στο +0,25% βρίσκεται ο γαλλικός CAC 40. Θετική η εικόνα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB έχει άνοδο 0,51%, ενώ 0,28% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Η ανησυχία για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και η πιθανότητα αυτή η πορεία να οδηγήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με αύξηση επιτοκίων φαίνεται ότι «στοιχειώνει» το τελευταίο διάστημα τις αγορές, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται η υψηλή τεχνολογία, ένας κλάδος ο οποίος έχει «τρέξει» πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε αρκετές περιπτώσεις οι αποτιμήσεις θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλές. 

Σταθερά στο επίκεντρο παραμένει και η ανακοίνωση εταιρικών μεγεθών α' τριμήνου, καθώς σήμερα δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους οι EDF, Allianz, Bayer, Commerzbank, TUI Group και RWE.

Στο κόκκινο παρέμεινε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την πιθανή επίδρασή του στη νομισματική πολιτική είναι ένα θέμα που επανέρχεται στη συζήτηση, μετά τα «καμπανάκια» που ήχησαν στην αγορά λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών, ο οποίος αντανακλά τις εκτιμήσεις της αγοράς ομολόγων για τον πληθωρισμό σε βάθος πενταετίας (προκύπτει ως διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στα πενταετή ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού και στα απλά ομόλογα ίδιας διάρκειας). Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες βάσης, στο 2,73%, που είναι και η υψηλότερη καταγραφή από το 2006, πάνω από το τελευταίο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ανακοινώνονται σήμερα με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί στο 3,6% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε μηνιαία. Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2011. 

Ήπια πτωτικά κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,11%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,05% και τον Nasdaq να βρίσκεται στο -0,13%. 

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikke να υποχωρεί 1,61%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 0,81%, ενώ στο +0,61% διαμορφώθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Ανοδική πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,92% στα 69,19 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει άνοδο 1% στα 65,94 δολάρια. Πιέσεις για τον χρυσό, ο οποίος υποχωρεί 0,18% στα 1.832,75 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές τάσεις για Ευρώπη, σταθεροποίηση για αμερικανικά futures

«Έτοιμες» να κλείσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σήμερα οι πιέσεις επικεντρώνονται στον κλάδο των Πρώτων Υλών, μετά, όμως, από αρκετές συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου.