ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» κοντά στο 2% για Ευρώπη, πτωτικά τα αμερικανικά futures

Ρευστοποιήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους, με μεγάλες πιέσεις και για την αγορά πετρελαίου, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού.

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μεγάλων πιέσεων για τις ευρωπαϊκές αγορές με το «φάντασμα» του πληθωρισμού αλλά και τη διαμόρφωση των μετοχικών αποτιμήσεων σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα να πλήττει τις επενδυτικές διαθέσεις και να οδηγεί σε ρευστοποιήσεις κυρίως σε κλάδους που έχουν «τρέξει» πολύ το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτός της υψηλής τεχνολογίας. 

Απώλειες 1,61% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να αποδυναμώνεται 2,6% ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Πτώση 2,04% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 2,29%, ενώ στο 1,8% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογο κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει απώλειες 2,04%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί 1,86%. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν, πλήρως, το παράδειγμα της Wall Street, καθώς στη χθεσινή της συνεδρίαση υπήρξε σωρεία ρευστοποιήσεων, ενώ στην αγορά εντείνεται η συζήτηση για το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα επιμείνει αρκετά για να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σφίξει την χαλαρή  νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό, τι υποδηλώνει η τρέχουσα καθοδήγηση, ενώ τα μεγάλα πακέτα στήριξης έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι τιμών στις παγκόσμιες αγορές αυξάνοντας τις ανησυχίες πως οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται ψηλά. Η ετήσια σύγκριση του πληθωρισμού ενισχύθηκε επίσης από το σοκ της διακοπής παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία το 2020.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed διαβεβαιώνουν τους επενδυτές ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους και είναι πρόωρο να συζητήσουμε την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Παράλληλα είχαν δείξει ότι η Fed είναι έτοιμη να ανεχθούν υπερβάσεις του πληθωρισμού με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπου η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι καθοριστική. Και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την αύξηση του εργατικού δυναμικού που υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις.

Συνεχίζεται η πτώση και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,61%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,5%, ενώ 0,44% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 2,49%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 1,67%, ενώ 0,96% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Ανάλογο κλίμα επικρατεί τόσο στην αγορά πετρελαίου όσο και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων. Πτώση 2,21% για το brent στα 67,81 δολάρια, με το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 2,3% στα 64,53 δολάρια. Στο -0,39% και τα 1.815,70 δολάρια κινείται ο χρυσός. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ