ΓΔ: 895.76 0.32% Τζίρος: 24.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds
Πηγή: Shutterstock

Νέα δημοπρασία εντόκων με αρνητικό επιτόκιο

Για δεύτερη φορά η Ελλάδα εκδίδει έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας με απόδοση χαμηλότερη από το μηδέν, δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείζουν τη χώρα. Στο -0,08 υποχώρησε το επιτόκιο από -0,02%.

Η δεύτερη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με αρνητικό επιτόκιο και μάλιστα χαμηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση είναι γεγονός.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ με διάθεση εντόκων τρίμηνης διάρκειας και με το επιτόκιο να υποχωρεί από -0,02% σε -0,08%.

Μάλιστα, οι επενδυτές έδειξαν ακόμη μεγαλύτερη διάθεση να... πληρώσουν για να δανείσουν την Ελλάδα, αφού η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές, έναντι 2,71 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Δημοσίου υποχωρεί σήμερα προς το 1,20%, ενώ του 5ετούς κυμαίνεται πέριξ του 0,40%.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που μπαίνει στο... χορό των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού, τη στιγμή που οι αποδόσεις των Γερμανικών ομολόγων είναι αρνητικές ακόμη και για περίοδο 20 ετών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για τα ομόλογα της Ελλάδας

Με βάση την ανάλυση των CDS, που τιμολογούν καθημερινά τον κίνδυνο των ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι κατατάσσονται από την αγορά στην επενδυτική βαθμίδα, παρότι δεν έχει γίνει αναβάθμιση από τους οίκους.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.