ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
Φώτο: Shutterstock

Νέα βουτιά για το bitcoin μετά την επίθεση από τις κινεζικές αρχές

Το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα υποχώρησε 10% την Παρασκευή μετά τη νέα εντολή της Κίνας για περιορισμό τόσο της εξόρυξης όσο και της εμπορίας του.

Μία εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα «πέρασε» το Bitcoin καθώς η νέα επίθεση εναντίον του προήλθε από την Κίνα, η οποία βρέθηκε στον ίδιο δρόμο με την ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας το κρυπτονόμισμα ως επικίνδυνο. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το κρυπτονόμισμα υποχώρησε 10% διαμορφούμενο χαμηλότερα από τα 36.000 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε υποχωρήσει και χαμηλότερα από τα 30.000 δολάρια, πολύ μακριά από το υψηλό Απριλίου όπου είχε ξεπεράσει τα 64.000 δολάρια. 

Το τελευταίο πλήγμα ήρθε όταν το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας που επανέλαβε την «εντολή» του να περιοριστεί η εξόρυξη και η εμπορεία του κρυπτονομίσματος, ενώ και οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να επιβάλλουν περιορισμούς και πιθανή εποπτεία στην αγορά, αλλά και να αυξήσουν τη φορολόγηση. 

Η κακή εβδομάδα ξεκίνησε με την Tesla η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αποδοχή πληρωμών σε Bitcoin, συνεχίστηκε με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας η οποία προειδοποίησε κατά της χρήσης κρυπτονομισμάτων, ενδιάμεσα η ΕΚΤ παρομοίασε το bitcoin με φούσκα χειρότερη από τις περίφημες ολλανδικές τουλίπες, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο συναλλαγές αξίας άνω των 100.000 δολαρίων σε κρυπτονομίσματα να ενταχθούν σε φορολογικό καθεστώς. 

Η Κίνα έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη δυσαρέσκειά της για την «ανωνυμία» που παρείχε το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα και προειδοποίησε τις τράπεζές της να μην τα δέχονται ως μέσα πληρωμής. 

Μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για το Bitcoin

bitcoin

 

Αυστηρή προειδοποίηση από την ΕΚΤ 

Συγκρίνοντας το Bitcoin με τις τουλίπες, η ΕΚΤ καθιστά σαφές ότι συντάσσεται με τους αναλυτές που θεωρούν ότι το Bitcoin δεν έχει εγγενή αξία και οι διακυμάνσεις της τιμής του έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο Νούριελ Ρουμπινί, μάλιστα, έχει τονίσει ότι, αν όσοι κάνουν εξόρυξη Bitcoin πλήρωναν φόρο για τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν, τότε το κρυπτονόμισμα θα έπρεπε να έχει αρνητική αξία.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι κυρίως ιδιώτες επενδυτές είναι αυτοί που οδηγούν το Bitcoin σε άνοδο, αλλά επιδεικνύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές, όπως και εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα (προφανώς αυτή είναι μια αναφορά στην Tesla, που έχει επενδύσει 1,5 δισ. δολ. στο κρυπτονόμισμα). Σε αυτό το σημείο, η ΕΚΤ τονίζει ότι η μεταβλητότητα της τιμής καθιστά το Bitcoin επικίνδυνο και κερδοσκοπικό και υπενθυμίζει την πρόσφατα ανανεωμένη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (ESMA) προς τους επενδυτές για τους κινδύνους των επενδύσεων στο Bitcoin.

Λόγους ανησυχίας αποτελούν, επίσης, όπως τονίζει η ΕΚΤ, το υπερβολικό αποτύπωμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως και οι δυνατότητες χρήσης του Bitcoin για παράνομους σκοπούς. Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ακόμη ευρεία εφαρμογή στις πληρωμές και τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης έχουν μικρή έκθεση σε χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με κρυπτονομίσματα, συνεπώς οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φαίνονται περιορισμένοι προς το παρόν, καταλήγει η αναφορά της ΕΚΤ στο Bitcoin.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» το Bitcoin μετά το νέο κινέζικο «μπλόκο» στην εξόρυξη

Την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν διέταξαν την παύση της εξόρυξης του Bitcoin, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Global Times, υπάρχει η εκτίμηση ότι περισσότερο από το 90% των έργων εξόρυξης θα σταματήσουν.
Bitcoin, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης το Bitcoin με ώθηση από... Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα η οποία υιοθετεί ένα κρυπτονόμισμα, καθώς εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο. Ο ηγέτης του Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισε το bitcoin ως «τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα.