ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τι κρύβει ο πόλεμος που κήρυξε η Κίνα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Η γενική απαγόρευση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και το «πνίξιμο» της εξόρυξης εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του Πεκίνου για τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας, με παράλληλη προώθηση του ψηφιακού γιουάν.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ότι όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα είναι παράνομες και απαγορεύονται, όπως και η επίθεση των κινεζικών αρχών στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία, καθώς το Πεκίνο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει επίθεση ενάντια όχι μόνο στα κρυπτονομίσματα αλλά εν γένει στις τεχνολογικές εταιρείες. Η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την οικονομία, κάτι που δεν θα μπορούσε να πράξει εάν οι πολίτες της χώρας στρέφονταν σε συναλλαγές με Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, σε συντονισμό με άλλες αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, προκάλεσαν την Παρασκευή μεγάλες αναταράξεις στη διαπραγμάτευση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin έφθασε να χάνει 6%, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι το Πεκίνο προσπαθεί με δρακόντια μέτρα να κλείσει το δρόμο στην απόκτηση κρυπτονομισμάτων από τους πολίτες της χώρας και, παράλληλα, επικαλούμενο την κλιματική αλλαγή, επιχειρεί να δώσει τέλος στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εντός της κινεζικής επικράτειας.
 

Η πορεία του Bitcoin από την αρχή του 2021

 

«Η Κίνα είναι γνωστή για τις ακραίες τακτικές της. Είτε θα προχωρά σε καταστολή και διώξεις είτε θα σιωπά. Αυτή τη φορά επέλεξε την καταστολή και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να στηρίξει την αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς ενισχύει την προσπάθειά της να ελέγξει τόσο τους τεχνολογικούς ομίλους όσο και τη διακίνηση κεφαλαίων», τονίζει, μιλώντας στο Reuters, ο Τζορτζ Ζάρια, στέλεχος στην πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Bequant, με έδρα το Λονδίνο. 

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πριν κηρύξει πόλεμο στα κρυπτονομίσματα η Κίνα ήταν μία από τις χώρες στην οποία η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είχε κερδίσει μεγάλο έδαφος, λόγω των φθηνών τιμών ενέργειας, και είχε φθάσει να αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 50% της παγκόσμιας κυκλοφορίας τους. 

Το ψηφιακό γιουάν και ο έλεγχος των αγορών 

Την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικές εταιρείες στην Κίνα πρωτοστάτησαν στην ψηφιοποίηση του χρήματος, με την Tencent και την Ant Group να δημιουργούν τεράστια ιδιωτικά δίκτυα πληρωμών και δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που παρέχουν το καύσιμο για την παγκόσμια άνθηση του Bitcoin. 

Την άνοιξη του 2021, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έκαναν τις ισχυρότερες ενέργειές τους για να περιορίσουν την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Τον Απρίλιο του 2020, η Κίνα άρχισε επίσης να δοκιμάζει το δικό της ηλεκτρονικό νόμισμα, το e-CNY ή ψηφιακό γιουάν, σε μία προσπάθεια να υπάρξει ανταγωνισμός στα κρυπτονομίσματα αλλά και στα ιδιωτικά συστήματα πληρωμών. 

Η διάδοση του ψηφιακού νομίσματος αντιστοιχεί σε μια ευρύτερη ώθηση για την άσκηση ελέγχου στις εταιρείες τεχνολογίας, αναγκάζοντας, για παράδειγμα, τις επιχειρήσεις πληρωμών να υποταχθούν στους παραδοσιακούς τραπεζικούς κανονισμούς. 

Μέσω του ψηφιακού γιουάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να απορροφήσει καταθέσεις από τα δίκτυα της Ant και της Tencent, καταστρέφοντας τις επικερδείς επιχειρήσεις δανεισμού και διαχείρισης πλούτου. Αλλά οι δύο εταιρείες μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεργαστούν. Και οι δύο δήλωσαν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση για το ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτή η «συνεργασία». 

Το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στην κυβέρνηση ένα επίπεδο επιτήρησης που δεν είναι δυνατό με μετρητά ή ανεξάρτητα ψηφιακά νομίσματα. Επίσης θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της φοροδιαφυγής, του παράνομου τζόγου και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. 

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει προσπαθήσει να πείσει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν το ψηφιακό νόμισμα αντί να τους αναγκάσει. Παρέχει δωρεάν χρήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να ξοδέψουν σε καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων αμερικανικών εταιρειών με έδρα την Κίνα, αλλά και διαδικτυακών πληρωμών σε αλυσίδες όπως Walmart, McDonald's Corp, και JD.com. 

Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουνίου περισσότερα από 24 εκατ. ιδιώτες ή επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει ψηφιακά πορτοφόλια με το νέο νόμισμα και πραγματοποιούν συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, εστιατόρια και μεταφορές, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. 

Η Κίνα πιθανότατα θα δυσκολευτεί να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό γιουάν, ενώ έχει, ήδη, δοκιμάσει την πραγματοποίηση διασυνοριακών ψηφιακών πληρωμών με το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Αυτές οι προσπάθειες έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία υποψιάζεται ότι το ψηφιακό γιουάν θα μπορούσε να αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο, προκειμένου το δολάριο να χάσει τη θέση του ως το βασικό αποθεματικό νόμισμα της υφηλίου. Φυσικά το Πεκίνο υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους ανησυχίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin, Gold, Xrisos, Xrysos
ΑΓΟΡΕΣ

Φεύγουν δισεκατομμύρια από τον χρυσό και επενδύονται στο Bitcoin

Επενδυτές πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα προστατεύει καλύτερα από τον πληθωρισμό. Σε 12μηνη βάση, ο χρυσός υποχωρεί 8,4%, ενώ η τιμή του bitcoin έχει εκτιναχθεί κατά 390% και πολλοί «βλέπουν» τα 100.000 δολ.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Η δύναμη του Bitcoin και η ανάδυση του Ether

Τα Bitcoin και Ether συνεχίζουν να αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές όσων θέλουν να ρισκάρουν και επιθυμούν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις. Από την αρχή του 2021 η αξία του Bitcoin έχει διπλασιαστεί, του Ether έχει τετραπλασιαστεί.
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
ΑΓΟΡΕΣ

Αρχίζει η νέα μανία για το Bitcoin, μπαίνουν στο παιχνίδι μικροεπενδυτές

Ακόμη και αύριο μπορεί να δοθεί η άδεια της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που θα στοιχηματίζουν σε προθεσμιακά συμβόλαια. Κοντά σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin.
Bitcoin, κερδοσκοπία, χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Πόλεμος Κίνας στα κρυπτονομίσματα: Παράνομες όλες οι συναλλαγές

Μεγάλη πτώση για το Bitcoin μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας που απαγορεύει όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στους κατοίκους της χώρας. «Στοπ» και στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των εμπορευμάτων, ανοδικό υπερ-κύκλο βλέπουν αναλυτές

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα περισσότερα εμπορεύματα, εξαιτίας και της ανισορροπίας που δημιούργησε η πανδημία στο ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης, έχουν εισέλθει σε έναν «ανοδικό υπέρ-κύκλο».