ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Κλείδωσε» η αύξηση παραγωγής από OPEC+ μετά το ρεκόρ διετίας

Μετά τον Ιούλιο, ο OPEC+ προγραμματίζει να σταθεροποιήσει την παραγωγή μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο η αύξηση της ζήτησης που προκαλεί η ανάκαμψη θέτει ζητήμα για ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου.

Ο OPEC+, η ομάδα παραγωγών πετρελαίου παραμένει σε πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, όμως ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κρατά την αγορά σε εγρήγορση  για το εαν θα υπάρξει επιπλέον χαλάρωση των περιορισμών στη συνέχεια της  χρονιάς με στόχο να διατηρηθεί ο ρυθμός με την επιταχυνόμενη παγκόσμια ανάκαμψη.

Η εικόνα της ζήτησης δείχνει καθαρά σημάδια βελτίωσης» αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμαν σε μήνυμα του, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την φετινή χρονιά μετά την περυσινή πτώση. Ωστόσο για το εάν θα χρειαστεί να αυξηθεί η παραγωγή τόνιε πως «θα το πιστέψω όταν το δω».

Με τις τιμές πετρελαίου να ανεβαίνουν πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλια και η ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ αυξάνεται σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, ο OPEC+ βρίσκεται στο επίκεντρο των πιο επιτακτικών συζητήσεων στις αγορές που είναι η απειλή του πληθωρισμού.

Ο OPEC και οι σύμμαχοι του ξόδεψαν περισσότερο από ένα χρόνο προσπαθώντας να διασώσουν τις τιμές από τα ιστορικά χαμηλά προχωρώντας με πολύ προσεκτικά βήματα στην αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο πλέον το ζήτημα αλλάζει καθώς η αγορά πετρελαίου οδηγείται σε έλλειμμα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η πίεση στην αγορά μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη. Όμως η συμμάχια του πετρελαίου πρέπει να διαχειριστεί και τους κινδύνους από την επάνοδο του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά αλλά και τυχόν αύξηση των κρουσμάτων και των μεταλλάξεων. «Ο κορονοϊός είναι ένας επίμονος και απρόβλεπτος εχθρός, ενώ οι μεταλλάξεις του παραμένουν απειλή» σημειώνει ο ΓΓ του OPEC Μοχάμεντ Μπαρκιντό.

Ο OPEC θα πιέσει για να υπάρξει αύξηση της παραγωγής κατά 841.000 βαρέλια τον Ιούλιο, μετά τις αυξήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του στη συνάντηση που διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα και αποτέλεσε μια από τις συντομότερες στη σύγχρονη ιστορία.

Μετά τον Ιούλιο, ο OPEC+ προγραμματίζει να σταθεροποιήσει την παραγωγή μέχρι τον Απρίλιο του 2022 σύμφωνα με την συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι με στόχο να σωθούν οι παραγωγοί από τον πόλεμο τιμών που είχε ξεσπάσει. Ενώ η συμφωνία μπορεί να τεθεί ξανά υπό διαπραγμάτευση και θα υπάρξει σίγουρα πίεση προς αυτή την κατεύθυνση όσο προχωρά η ανάκαμψη, δίνει ωστόσο μια ασφαλή θέση για τους παραγωγούς πετρελαίου.

Η πιθανή επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, προβληματίζουν επίσης τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Το Ιράν βρίσκεται σε συζητήσεις για να αναβιώσει την συμφωνία του 2015 που περιορίζει την ανάπτυξη πυρηνικών με αντάλλαγμα την χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων. Ενώ η Τεχεράνη επιθυμεί να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου, οι πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg σημειώνουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν τον Αύγουστο.

Εάν υπάρξει συμφωνία και η Ουάσιγκτον αποφασίσει να χαλαρώσει τις κυρώσεις, οι αναλυτές υπολογίζουν πως το Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου του από τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 4 εκατ. βαρέλια του χρόνου.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες τότε μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν πιέσεις για να χαμηλώσουν τις τιμές καθώς η έλλειψη στην αγορά θα γίνεται πιο ξεκάθαρη από τον επόμενο μήνα. Ο Φατιχ Μπιρόλ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ανεφερε πως χωρίς επιπλέον παραγωγή, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. «Ένα είναι ξεκάθαρο. Καθώς δεν αλλάζουν οι πολιτικές για την παραγωγή και ενώ έρχεται ισχυρή ανάκαμψη από ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη, θα δούμε να διευρύνεται το χάσμα» μετακύ ζήτησης και προσφοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.