ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Γκρέμισαν» τη λίρα δηλώσεις του Ερντογάν, έπεσε σε ιστορικό χαμηλό

Στις 8,8 λίρες ανά δολάριο διολίσθησε το τουρκικό νόμισμα μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα υπάρξει μείωση των βασικών επιτοκίων τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων εντός των επόμενων μηνών. 

 «Μίλησα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα υπάρξει μείωση», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT. Αποτέλεσμα της παραπάνω δήλωσης ήταν η λίρα να υποχωρήσει περίπου 3% έναντι του δολαρίου και να φθάσει στις 8,8 λίρες ανά δολάριο στις αγορές της Ασίας. 

Η πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας σήμερα

Tourkiki Lira, Dolario

 

Ο κ. Ερντογάν επιμένει σε μία αδιέξοδη νομισματική πολιτική, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς, ενώ είναι οπαδός της άποψης ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο. 

«Αν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και το κόστος, τότε θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, διότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν πληθωρισμό κόστους», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Το αίτημά του για χαμηλότερα επιτόκια αυξάνει την πίεση στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάμπ Καβτσίογλου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την αποπομπή του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος δεν συμμερίζονταν τις απόψεις του κ. Ερντογάν για την επιτοκιακή πολιτική. Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπερβαίνει τις τρεις φορές τον επίσημο στόχο του 5% γεγονός που καθιστά αδύνατη ακόμη και μία σκέψη για μείωση επιτοκίων. 

«Η αρνητική αντίδραση της τουρκικής λίρας υπογραμμίζει την αποδοκιμασία της αγοράς στην πιθανότητα μίας τέτοιας κίνησης σε μια εποχή συνεχώς υψηλού πληθωρισμού», εκτίμησε ο Μιτούλ Κοτέτσα, επικεφαλής επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές για την TD Securities.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες μεγάλες πιέσεις για την τουρκική λίρα με πτώση που άγγιξε το 8%

Η ισοτιμία με το δολάριο έφθασε έως και τις 11,61 λίρες, ενώ με το ευρώ έως και τις 13,23 λίρες, με την «έκρηξη» της προηγούμενης εβδομάδας να οφείλεται, αποκλειστικά, στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία αποσταθεροποίησης η Τουρκία, ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης στο τουρκικό Χρηματιστήριο μετά τη βουτιά κατά σχεδόν 9%, με τη λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι δολαρίου και ευρώ και εκκλήσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων.