ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Terna Energeiaki, Souda
Πηγή: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στα 16,50 ευρώ η τιμή - στόχος για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από Pantelakis

Διατηρείται η σύσταση «overweight» καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει να αυξάνει τη χωρητικόητα των ΑΠΕ και η διοίκησή της παραμένει «πιστή» στο business plan που έχει ανακοινώσει.

Στα 16,50 ευρώ τοποθετεί την τιμή - στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή η χρηματιστηριακή Pantelakis Sec., διατηρώντας την «υπέρβαρη» («overweight») σύσταση και τονίζοντας ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για το α' τρίμηνο ήταν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών της. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της να αυξήσει την εγκατεστημένη χωρητικότητά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχεδόν 3GW τα επόμενα πέντε χρόνια. Από αυτά τα επιπλέον 2,1GW που τεθούν σε «λειτουργία» μέχρι το τέλος του 2026, καθώς τα 0,4GW είναι ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2023.

Παράλληλα τα προβλήματα που υπήρξαν στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την εταιρεία, η οποία διαθέτει ένα σταθερό «κανάλι» έργων προς κατασκευή, με την Pantelakis Sec. να εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν κατά 9%, 12% και 18% για τα έτη έως και το 2024, χάρη στο πολύ καλό και συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Τονίζει ακόμη, εξετάζοντας τα μεγέθη του α’ τριμήνου, ότι η συμφωνία «Mountain Air», δηλαδή η πώληση 138MW χαρτοφυλακίου λειτουργικών αιολικών πάρκων στο Αϊντάχο, στις ΗΠΑ, για αντάλλαγμα ιδίων κεφαλαίων / μετρητών περίπου 50 εκατ. ευρώ επιβαρύνει τις συγκρίσεις σε ετήσια βάση. Ωστόσο, τα έσοδα από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας κατάφεραν να αυξηθούν κατά 2,7% σε ετήσια βάση στα 78 εκατ. ευρώ

Ταυτόχρονα, ο κύκλος εργασιών από την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε 33% ετησίως σε 12 εκατ. ευρώ, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, καθώς η μονάδα εμφάνισε ζημίες 0,2 εκατ. ευρώ, αλλά αυτές «απορροφήθηκαν» πλήρως από την πολύ καλή πορεία των ΑΠΕ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα τρία σενάρια για τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας

Η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 9 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2023

Έργα ΑΠΕ ισχύος 2.400 MW έχουν λάβει πλήρη αδειοδότηση, επιπλέον 5.800 MW έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πρόκειται για μονάδες συνολικής ισχύος 8.200 MW από πληθώρα ομίλων.