ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη για ευρωπαϊκές αγορές και futures Wall Street εν αναμονή της Fed

Πέραν των αποφάσεων για νομισματική πολιτική και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Fed θα δημοσιοποιήσει και τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία.

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές παραμένοντας κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ όπως είναι φυσικό η προσοχή είναι στραμμένη στις σημερινές ανακοινώσεις της Fed, η οποία ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της. 

Κέρδη 0,2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύονται 0,7%, ενώ αντίθετα κατά το ίδιο ποσοστό υποχωρούν οι μετοχές των τομέων Πρώτων Υλών και αυτοκινητοβιομηχανίας. Απώλειες 0,23% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,22%, ενώ οριακά κέρδη 0,09% εμφανίζει ο γαλλικός CAC 40. Στο +0,05% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ πρακτικά αμετάβλητος παραμένει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 καθώς υποχωρεί 0,01%. 

Αναφορικά με τη Fed οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, αλλά πιθανόν να δώσει ένα στίγμα για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο μέλλον, η οποία, όμως, σίγουρα θα είναι σταδιακή. Παράλληλα η τράπεζα θα δημοσιοποιήσει και τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, κάτι που μπορεί να «δείξει» εάν προτίθεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2023. 

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει φθάσει για δύο διαδοχικούς μήνες σε υψηλά αρκετών ετών, με τους αναλυτές, πάντως, να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα επίπεδά του είχαν διολισθήσει χαμηλά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Οριακές διακυμάνσεις στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,15%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,05%, ενώ στο +0,06% βρίσκεται ο Nasdaq. 

Ανοδικές τάσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,49% στα 74,35 δολάρια και το αμερικανικό αργό να εμφανίζει κέρδη 0,49% στα 72,47 δολάρια. Κέρδη για την αγορά πολυτίμων μετάλλων με τον χρυσό να έχει άνοδο 0,29% στα 1.861,70 δολάρια και τον άργυρο στο +0,77% και τα 27,9 δολάρια. 

Πτωτική η πορεία των ασιατικών αγορών, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,51%, τον Hang Seng να έχει πτώση 0,65%, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε το κινεζικό χρηματιστήριο με τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται 1,07%. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Δέλτα και πετρέλαιο οδηγούν σε βουτιά τις διεθνείς αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για το πετρέλαιο, με την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο να εντείνει τη διάθεση ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στη Wall Street από πληθωρισμό και καταναλωτικό κλίμα

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αν και βρέθηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά υποχωρούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών την επόμενη εβδομάδα.