ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έξοδος επενδυτών από τα ομόλογα, αυξήθηκε η απόδοση του ελληνικών

Η κακή πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται στη δυσμενή συγκυρία για τα ομόλογα, που εγκαταλείπονται τις τελευταίες ημέρες από τις επενδυτές. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει ανεβεί από το -0,343% στο -0,226.

Σε ισχυρή πίεση βρίσκονται σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει πάρει... την ανηφόρα και να έχει ανεβεί από το 1,184% χθες στο 1,344%. Πολύ μεγαλύτερη είναι η άνοδος της απόδοσης στα 5ετή, καθώς έχει πλησιάσει το 0,50%, ύστερα από αρκετό καιρό.

Η κακή πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται στη δυσμενή συγκυρία για τα ομόλογα, που εγκαταλείπονται τις τελευταίες ημέρες από τις επενδυτές, καθώς επικρατεί η αντίληψη ότι είναι θέμα χρόνου μια συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για τα θέματα του εμπορίου, ενώ έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit.

Σε αυτό το περιβάλλον βελτιωμένων προσδοκιών για την ανάπτυξη, οι επενδυτές στρέφονται και πάλι σε επενδύσεις ρίσκου, όπως οι μετοχές, περιορίζοντας τις τοποθετήσεις τους στα κρατικά ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει ανεβεί από το -0,343% στο -0,226.

Η έξοδος επενδυτών από τα ομόλογα έχει μειώσει τα κρατικά «χαρτιά» της ευρωζώνης με αρνητική απόδοση από 5,61 τρισ. ευρώ τον Αύγουστο σε 5 τρισ. ευρώ. Το ποσοστό τους στο σύνολο των τίτλων παραμένει πάντως υψηλό, στο 60%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για τα ομόλογα της Ελλάδας

Με βάση την ανάλυση των CDS, που τιμολογούν καθημερινά τον κίνδυνο των ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι κατατάσσονται από την αγορά στην επενδυτική βαθμίδα, παρότι δεν έχει γίνει αναβάθμιση από τους οίκους.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.