ΓΔ: 907.62 0.39% Τζίρος: 21.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με ρεκόρ έκλεισε τον Ιούνιο ο S&P 500, θετική έκθεση για την απασχόληση

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,21% και έκλεισε στις 4.300,92 μονάδες, σε επίπεδο νέου ρεκόρ, ενώ και ο Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,61%, στις 34.502,51 μονάδες. Ευχάριστη έκπληξη από τις νέες θέσεις εργασίας.

Σε κλίμα ευφορίας για τις κυκλικές μετοχές έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου στη Wall Street, με τον S&P 500 σε νέα επίπεδα ρεκόρ, μετά τη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης του ινστιτούτου ADP για την απασχόληση, που έδειξε αναθέρμανση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, μία ημέρα πριν τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εργασίας.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,21% και έκλεισε στις 4.300,92 μονάδες, σε επίπεδο νέου ρεκόρ, ενώ και ο Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,61%, στις 34.502,51 μονάδες. Οριακή πτώση, κατά 0,17%, σημείωσε ο Nasdaq, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον στη συνεδρίαση συγκέντρωσαν οι κυκλικές και όχι οι τεχνολογικές μετοχές.

Η έκθεση του ADP για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έδειξε ότι αυξήθηκαν κατά 692.000, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 600.000. Η επανεκκίνηση της οικονομίας αύξησε την απασχόληση στους τομείς της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας. Αναλυτές αναφέρουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών έδειξε ισχυρή δυναμική αύξησης της απασχόλησης, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσλαμβάνουν προσωπικό, ενώ αυξάνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία.

Η θετική έκθεση του ADP αποτελεί ένα θετικό προμήνυμα, ενόψει της σημερινής δημοσίευσης της έκθεσης του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση. Οι δύο τελευταίες εκθέσεις του υπ. Εργασίας, για τον Απρίλιο και τον Μάιο, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ενώ για τον Ιούνιο οι αναλυτές περιμένουν ότι θα καταγραφεί αύξηση θέσεων εργασίας κατά 600.000.

Από τις κυκλικές μετοχές, που έχουν υψηλό βαθμό συσχέτισης με την οικονομική ανάπτυξη, ηγετικό ρόλο στη συνεδρίαση είχαν αυτές του ενεργειακού τομέα, μετά και την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ. Οι επενδυτές περιμένουν ότι η ζήτηση ενέργειας θα ξεπεράσει την προσφορά, ενόψει της αύξησης των ταξιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Commerzbank προέβλεψε ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ανοδικά συνέχισαν να κινούνται και οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η Goldman Sachs, η Citigroup και η Morgan Stanley κέρδισαν περισσότερο από 1%. Οι τεχνολογικές μετοχές κινήθηκαν καθοδικά. Alphabet, Microsoft, Apple, Facebook και Amazon υποχώρησαν.

Για το δεύτερο εξάμηνο, οι αναλυτές περιμένουν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος σταδιακά, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη της οικονομίας και τα κέρδη και τις ταμειακές ροές των εισηγμένων εταιρειών. Παράλληλα, υπό την επίδραση της πανδημίας, που έφερε ελλείψεις εργατικών χεριών, οι εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση των επενδύσεων στην τεχνολογία και τα συστήματα αυτοματισμού και θα έχουν κέρδη παραγωγικότητας, αύξηση περιθωρίων κέρδους και ρυθμών ανόδου της κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ