ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Βύθισαν τη Wall οι φόβοι για την ανάπτυξη, «βαρίδι» τα ομόλογα

Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, μετά και τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Μεγάλος χαμένος της συνεδρίασης ο τεχνολογικός κλάδος.

Στο κόκκινο βρέθηκε η Wall Street μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά που βρέθηκαν S&P 500 και Nasdaq, με την πτώση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Ενδοσυνεδριακά, και οι τρεις δείκτες της Wall κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την 12η Μαΐου.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,76% κλείνοντας στις 34.418 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,83% και βρέθηκε στις 4.321 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,72% στις 14.559 μονάδες.

Ο S&P 500 ξέφυγε τελικά από τα χαμηλά ημέρας καθώς τα ομόλογα περιόρισαν κάποιες από τις απώλειες τους, όμως το επενδυτικό συναίσθημα παραμένει εύθραυστο καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης ενώ την ίδια στιγμή εξαπλώνεται ταχύτατα η μετάλλαξη «Δέλτα».

Τα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα κατάφεραν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους κλείνοντας στο 1,33% καθώς βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ενδοσυνεδριακά έπεσε μέχρι και στο 1,245%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων εντείνει την ανησυχία των επενδυτών για το αν θα συνεχιστεί η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη. Εκτός από τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης της ανάκαμψης, η μείωση της έκδοσης ομολόγων επιδρά επίσης στις τιμές των ομολόγων στέλνοντας τα  επιτόκια χαμηλότερα. Παράλληλα το επενδυτικό συναίσθημα επιβαρύνει επίσης και η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δέλτα» απειλώντας ακόμα ένα τουριστικό καλοκαίρι, ειδικά στην Ευρώπη.

Επίσης, απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατεγράφη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, παρά τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για σημαντική πτώση, προκαλώντας προβληματισμό πως «ξεφουσκώνει» η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.

Αν και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν,  ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία παραμένει κοντά σε χαμηλό πανδημίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 και διαμορφώθηκαν στις 373.000 αιτήσεις, ενώ οι οικονομολόγοι  σε έρευνα της Wall Street Journal εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν σε 350.000.

Επίσης κατατέθηκαν επιπλέον 99.001 αιτήσεις μέσω ενός προσωρινού προγράμματος ομοσπονδιακής αρωγής που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας έχει μειωθεί φέτος, εξακολουθεί ωστόσο να βρίσκεται  σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από την εποχή προ πανδημίας, όπου οι νέες αιτήσεις είχαν φτάσει στο επίπεδο των 200.000. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley σε σημείωμά τους προβλέπουν ότι οι αιτήσεις θα μειωθούν ταχύτερα μετά τον Σεπτέμβριο μόλις ανοίξουν ξανά τα σχολεία και λήξουν μερικά επιπλέον επιδόματα ανεργίας.

Ο τεχνολογικός κλάδος ήταν ο μεγάλος χαμένος της σημερινής συνεδρίασης καθώς οι πιέσεις της αγοράς έφεραν χαμηλότερα τους κολοσσούς της τεχνολογίας εξαιτίας των ρευστοποιήσεων.

Χαμηλότερα κατά 1,35% βρέθηκε η μετοχή της Facebook, με την Alphabet να καταγράφει απώλειες 1,24%, και η Microsoft να κλείνει χαμηλότερα κατά 0,81%.  Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η μετοχή της Apple με απώλειες 0,89%, ενώ η μετοχή της Amazon κατάφερε να ξεχωρίσει σημειώνοντας άνοδο 0,96%.

Το «βαρύ» επενδυτικό συναίσθημα έφερε σημαντική πτώση για το bitcoin και επηρέασε επίσης τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων, με την Coinbase Global να κλείνει με απώλειες 2,78%, η MicroStrategy έκλεισε με πτώση 3,21% και η Square βρέθηκε χαμηλότερα κατά 3,6%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Wall Street με ισχυρές επιδόσεις από την ενέργεια

Παρά την υποχώρηση των περισσότερων κολοσσών της τεχνολογίας, ο Nasdaq είχε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου κρατούν σε ανοδική πορεία τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.
ΑΓΟΡΕΣ

Με «σβηστές μηχανές» έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά Dow και S&P 500

Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου κατάφεραν να επισκιάσουν τις ανησυχίες για την πτώση του καταναλωτικού κλίματος και να φέρουν οριακά κέρδη για την Wall Street που συνέχισε να κινείται σε ανοδική τροχιά.
wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Dow Jones για τρίτη συνεχή συνεδρίαση

Οι μετοχές των «Fab 5» στήριξαν τον τεχνολογικό κλάδο που δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τις απώλειες σε Micron και Intel. Σε ανοδική πορεία μέχρι τέλος του έτους οι «κυκλικές» μετοχές σύμφωνα με την JP Morgan.
wall street, agores, market
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα για τον πληθωρισμό ανέβασαν σε ρεκόρ Dow Jones και S&P 500

Οι θετικές εξελίξεις για τον πληθωρισμό και η ψήφιση του νομοσχεδίου ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων του Τζό Μπάιντεν από την Γερουσία έδωσαν ώθηση στις μετοχές καθώς εντείνεται η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι φόβοι για την ανάπτυξη έφεραν πτώση στη Wall Street

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφίξει την οικονομική πολιτική της μέχρι το 2023 η Fed και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων από το φθινόπωρο. Αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.