ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Θετικά εταιρικά μεγέθη οδηγούν υψηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδική κίνηση για τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ αλλά και χάρη σε εταιρικά μεγέθη α' εξαμήνου πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων.

Διατηρούνται σε ανοδική πορεία τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεως της ΕΚΤ αλλά και μετά τις ανακοινώσεις θετικών εταιρικών μεγεθών α' τριμήνου. Εάν αυτή η πορεία διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων οι ευρωπαϊκές αγορές θα κλείσουν μία ακόμη εβδομάδα με κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,52%, με τους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανίας και πρώτων υλών να εμφανίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη που φθάνουν στο 1,3%. Ο γερμανικός δείκτης DAX 30 κερδίζει 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,56%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχει άνοδοί 0,57%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύονται 0,67% και 0,65% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο μετοχών τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζει η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Valeo, που βρίσκεται στο +8,1%, μετά την ανακοίνωση μεγεθών α’ εξαμήνου καλύτερων των εκτιμήσεων. Ράλι στο +7,1% και για τον αμυντικό όμιλο Dassault Aviation και αυτός εξαιτίας της πολύς καλής πορείας των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο, ενώ στο +2,6% βρίσκεται ο τίτλος της Vodafone, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 3,3% στα έσοδα από παροχή υπηρεσιών, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το σήμα ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει επιτάχυνση των αγορών ομολόγων εξαιτίας και των ανησυχιών που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Πάντως η χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν ήταν διόλου «ρόδινη» με την Κριστίν Λαγκάρντ να παραδέχεται ότι υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις κυρίως από τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, αναφορικά με τη χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφο, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι, ενώ αποφασίσθηκε ομόφωνα να προχωρήσει η ΕΚΤ στην αλλαγή της καθοδήγησης για τη μελλοντική πολιτική της στα επιτόκια, δεν υπήρξε ομοφωνία στις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν και οι οποίες μεταθέτουν πολύ αργότερα την αύξηση των επιτοκίων από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται τώρα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η ίδια ανέμενε αυτή την εξέλιξη, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ποιες ήταν οι απόψεις των τραπεζιτών που διαφώνησαν, λέγοντας ότι μπορούν να τις εξηγήσουν οι ίδιοι. Υπερασπίσθηκε, πάντως, σθεναρά την πολιτική της ΕΚΤ, ιδιαίτερα στο θέμα των αγορών κρατικών ομολόγων, όταν Γερμανός δημοσιογράφος παρατήρησε ότι για το 2020 και το 2021 η ΕΚΤ θα καλύψει όλα τα ελλείμματα των κυβερνήσεων με τις αγορές τίτλων που κάνει. Όπως είπε, πρέπει να αναλογισθούν όλοι τι θα είχε συμβεί στην ευρωπαϊκή οικονομία εάν η ΕΚΤ δεν είχε εφαρμόσει την πολιτική που ακολούθησε.

Σε ανοδική πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,32%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,38% και τον Nasdaq να κινείται 0,42% υψηλότερα. 

Ήπιες πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,16% στα 73,67 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει πτώση 0,29% στα 71,70 δολάρια. Ανοδική κίνηση για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη 0,25% και να διαμορφώνεται στα 1.809,75 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 0,31% στα 25,46 δολάρια. 

Μεικτές τάσεις για τις μεγάλες ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,58%, ενώ αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν τόσο ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, όσο και ο κινεζικός Shanghai Composite με απώλειες 1,5% και 0,68% αντίστοιχα. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ