ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μικρή υποχώρηση στο άνοιγμα του ΧΑ, καθοδική πορεία στην Ευρώπη

Ελαφρά πίεση στο άνοιγμα των συναλλαγών στο ΧΑ, πτώση πάνω από 1% για Alpha, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Viohalco. Προβληματισμός στις ευρωπαϊκές αγορές για μέτρα των κινεζικών αρχών κατά του κλάδου τεχνολογίας.

Με μικρή πτώση του Γενικού Δείκτη άνοιξαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς υποχωρούν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Stoxx 600 να χάνει 0,60%.

Ανησυχίες στις αγορές προκαλούν οι συνεχείς ρυθμιστικές «επιθέσεις» του Πεκίνου στον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και τη διήμερη συνεδρίαση της Fed που αρχίζει αύριο.

Για την ελληνική αγορά, θετική είναι η ανακοίνωση της λήξης των περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, που είχαν προκαλέσει ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού, αλλά για να κινηθεί ανοδικά ο Γ. Δείκτης και, ιδιαίτερα, για να ξεπεράσει τις 870 μονάδες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι χρειάζεται να αρθεί η επιφυλακτικότητα των αγοραστών και να αυξηθούν οι ημερήσιες συναλλαγές.

Πάντως, ενθαρρυντικό στοιχείο από τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι έκλεισε γρήγορα το «ρήγμα» που άνοιξε με τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας (-3,88%), καθώς οι απώλειες καλύφθηκαν στις επόμενες συνεδριάσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 861,15 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει περίπου 1%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,05 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,48%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+1,05%), της Σαράντης (+0,68%) και της Lamda Development (+0,63%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-1,42%), των ΕΛΠΕ (-1,40%), της Coca Cola HBC (-1,33%) και της Viohalco (-1,15%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+0,90%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+0,80%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,30%) και των Τραπεζών (-1,04%). Ανοδικά κινούνται 36 μετοχές, 32 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Epsilon Net +7,73% και Mermeren +5,88%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Elinoil -3,19% και Ιντρακάτ -2,27%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει τις αγορές ο πληθωρισμός, πάνω από 2% οι απώλειες στο ΧΑ

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ακολουθεί τη διεθνή τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, ισχυρότερες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Χτυπάει πάλι τις αγορές ο κορονοϊός, «βουτιά» σε Αθήνα και Ευρώπη

Ανησυχία για «φρενάρισμα» της ανάπτυξης από το νέο κύμα της πανδημίας. Χαμηλότερα από τις 860 μονάδες ο Δείκτης, μεγάλες πιέσεις για Coca-Cola HBC στο -3,7%. Απώλειες κοντά στο 2% για Ευρώπη και αμερικανικά futures.