ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τα κρυμμένα ρεκόρ στο Χρηματιστήριο και η κυριαρχία των αγοραστών

Οι 900 μονάδες του Δείκτη δεν λένε την... αλήθεια για την αγορά, καθώς πολλές μετοχές βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ πολλών ετών. Οι long βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της αγοράς και της οικονομίας.

Εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα και στην κοσμογονία των οικονομικών και επιχειρηματικών εξελίξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο, οδηγώντας ξανά την αγορά στις 900 μονάδες.

Μπορεί η αγορά –λόγω της αρνητικής επιρροής του κλάδου των τραπεζών– να μην έχει καταφέρει να πιάσει τις 1.000 ή τις 1.500 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όμως ουσιαστικά, ένα μεγάλο μέρος του ευρύτερου ταμπλό, διαπραγματεύεται με όρους Γενικού Δείκτη σε πολύ υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο leader (μαζί με την Coca Cola) ΟΤΕ, που χθες έκλεισε σε νέο υψηλό 13 ετών και στα 15,60 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Ιούνιο του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 3.439 μονάδες!

Η ουσία λοιπόν είναι ότι οι long έχουν τον έλεγχο της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα κάτι που φάνηκε από την αποχή των πωλητών εδώ και πολλές συνεδριάσεις, οδηγώντας τους κύριους δείκτες σε «εύκολη» άνοδο και σε αθόρυβη τακτοποίηση πρότερων πτωτικών υπερβολών.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μια ανάσα από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων και συγκεκριμένα στις 897,45 μονάδες με άνοδο 1,03%, οπότε μένει να δούμε αν σήμερα και αυτές τις ημέρες θα γίνει προσπάθεια υπέρβασης αυτού του ορίου, ή αν θα υπάρξει στάση για αποφόρτιση. Μάλιστα, οι δέκα σερί ανοδικές συνεδριάσεις είναι ρεκόρ για το 2021, ενώ τέτοια επίδοση είχε να γίνει από το Δεκέμβριο του 2020. Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχο στοιχείο αυτής της 10ήμερη διαδρομής – όπως προαναφέρθηκε – ήταν η απουσία πωλητών, γεγονός που ασφαλώς δε μειώνει καθόλου την ποιότητα της κίνησης.

Το γεγονός ότι δεν βγαίνουν πωλητές, πιστοποιεί ότι η αγορά έχει ανοδικό momentum, ενώ διάθεση και πίστη για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα δεν υπάρχει. Απόδειξη αυτού είναι ότι μετά το -3,88% της Δευτέρας 19 Ιουλίου που έφερε το Γ.Δ. στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 830 μονάδων, άρχισε έντονη αγοραστική κινητικότητα για μετοχές και κλάδους που έχουν ισχυρό αναπτυξιακό story, ή συνδέονται πιο άμεσα με τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνάμα, στο «κόλπο» στις τελευταίες συνεδριάσεις μπήκε και ο τραπεζικός κλάδος που δείχνει διάθεση ισχυρής αφύπνισης, μετά την πρόσφατη απόφαση για τον αναβαλλόμενο φόρο που αλλάζει τα δεδομένα, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα στο ευρωπαϊκό stress test. Αυτό το 10ήμερο λοιπόν, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 7,72%, ο FTSE 25 κερδίζει 8,17%, ο Mid Cap είναι στο +6,77% και ο τραπεζικός δείκτης στο +10,52%.

Η μεγάλη εικόνα

Ασχέτως λοιπόν με τις βραχυχρόνιες κινήσεις της αγοράς και τις εκατέρωθεν παλινδρομήσεις, δεδομένου ότι είμαστε και σε περίοδο μειωμένων συναλλαγών λόγω καλοκαιριού, η ουσία είναι ότι τα δεδομένα της αγοράς συνηγορούν υπέρ ενός σταθερού ανοδικού momentum. Μοναδικός «εχθρός» αυτού του momentum της ελληνικής αγοράς, είναι μόνο μια σοβαρή – εκτός προγράμματος – επιδείνωση στο διεθνές κλίμα.

Οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και αυτή υπόσχεται σημαντικές συγκινήσεις προσεχώς, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Τα αποτελέσματα μεγάλων ομίλων, όπως Mytilineos, Τιτάν, ΕΧΑΕ κ.α., δείχνουν ότι οι εταιρείες έχουν «γυρίσει» σε σημαντική ανάκαμψη ύστερα από την υπερδεκαετή κρίση, δείχνοντας αντοχές και στη διάρκεια του Covid-19. Στην αγορά υπάρχει τεράστια επιχειρηματική κινητικότητα, πολλά deal ανακοινώνονται ή κυοφορούνται, ενώ ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται σε ισχυρό momentum ανάληψης έργων.

Κεντρικός καταλύτης και κύριος επιταχυντής αυτής της ενδιαφέρουσας εικόνας είναι ασφαλώς τα τεράστια κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα «πέσουν» στη χώρα έως το 2026. Αναλόγως με τη χρηστή, αποτελεσματική και… δίκαιη κατανομή αυτών των κεφαλαίων, η χώρα μπορεί να έχει άλλη εικόνα σε μερικά χρόνια, σε κομβικούς και καίριους τομείς, όπως πράσινη ενέργεια, μεταφορές και logistics, υποδομές οδικών δικτύων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μια σειρά από άλλους κλάδους που άπτονται άμεσα με την ποιότητα και τη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη.

Αν σε όλα αυτά, προστεθούν και οι κοσμογονικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις πύλες εισόδου της χώρας, που πλέον έχει 14 σύγχρονα περιφερικά αεροδρόμια ενώ έως πριν πέντε χρόνια παρείχε τριτοκοσμικές υπηρεσίες, αν προστεθούν οι κοσμογονικές αλλαγές στο μεγάλο λιμάνι, στον Πειραιά που πλέον «παίζει» στα παγκόσμια φαβορί, στην κινητικότητα των περιφερειακών λιμανιών, στην ιδιωτικοποίηση και την έναρξη λειτουργίας ναυπηγείων (μετά από πολλά χρόνια) ξεκινώντας από το Ναυπηγείο Σύρου και τελευταία με το Σκαραμαγκά, τότε καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα σταδιακά ετοιμάζεται να αλλάξει επίπεδο, συγκριτικά με την εικόνα που είχε προ ελάχιστον ετών.

H χώρα μας γίνεται «πέρασμα» και διαμετακομιστικός κόμβος ευρύτερα, ξαναχτίζοντας τα δίκτυα σιδηροδρόμων, κάτι που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια και δεδομένης της προνομιακής γεωγραφικής θέσης, ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες για τον κλάδο των logistics. Ενός κλάδου που έχει συνολικό αποτύπωμα αρκετά δισ. ευρώ.

H Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να μετασχηματιστεί σε έναν σημαντικό κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την Ευρώπη και ένα στρατηγικής σημασίας σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αναβάθμιση οδικών αξόνων και των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και νέες επενδύσεις, όπως το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, η περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΛΠ και άλλων λιμένων, αλλά και νέοι αποθηκευτικοί χώροι, θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή, όπου κεντρικός παρονομαστής είναι η ξεχωριστή γεωγραφική θέση.

Πέραν όλων αυτών, η Ελλάδα έχοντας πλέον ξεκάθαρο φιλοεπενδυτικό προφίλ, τα τελευταία χρόνια ελκύει επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών παγκόσμιας εμβέλειας που «χτίζουν» στη χώρα μας τεχνολογικά hub και data centers. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα «αγορά» για τη χώρα μας, που δεν είχε παρουσία πρωτύτερα, που με τη σειρά της αλλάζει και τα δεδομένα στο brain drain που στοίχειωσε την Ελλάδα όλη τη δεκαετία της κρίσης.

Εκατοντάδες στελέχη υψηλής εξειδίκευσης και καλών αμοιβών μένουν στην Ελλάδα απασχολούμενα σ’ αυτή τη νέα «βιομηχανία» που δημιουργείται στη χώρα μας, ενώ επίσης εκατοντάδες επιστρέφουν από το εξωτερικό ως μεταγραφές από αυτούς τους ομίλους. Όμιλοι όπως Pfizer, Microsoft, Cloudrock, Cisco, Deloitte, TeamViewer, Lamda Hellix και Digital Realty, είτε ξεκίνησαν, είτε ενισχύουν την παρουσία τους στη χώρα μας, δημιουργώντας ερευνητικά hub ή data centers.

Αλλαγή «πίστας»

Η χώρα λοιπόν αλλάζει σταδιακά «πίστα» σε όλα τα επίπεδα και αναλόγως με τη χρηστή αξιοποίηση των κεφαλαίων, μπορεί να κερδίσει τα χαμένα χρόνια της δεκαετίας της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μέσα στην επόμενη διετία, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καλές πιθανότητες να «επιστρέψει» στις ανεπτυγμένες και ώριμες αγορές, δεδομένου ότι από το 2013 έχει υποβαθμιστεί στις αναπτυσσόμενες.

Μια αναβάθμιση του Χ.Α. ασφαλώς θα άλλαζε και την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στο σύστημα, αλλάζοντας και το status quo και όλη τη φυσιογνωμία της αγοράς. Ασχέτως λοιπόν με τη… μιζέρια που εκπέμπει ένα χρηματιστήριο που βολοδέρνει στις 900 μονάδες όταν διεθνώς γίνεται πάρτι με μπαράζ ιστορικών υψηλών εν μέσω κοσμογονίας deals και ρευστότητας, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Προβληματισμός στο Χρηματιστήριο: Γιατί η αγορά αγνοεί το μπαράζ θετικών ειδήσεων

Η εγχώρια αγορά παραμένει μουδιασμένη και φοβική, αγνοώντας σε βαθμό που εκπλήσσει μια πληθώρα θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, που χρόνια είχαν να εμφανιστούν συνδυαστικά στην ελληνική αγορά.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα για το ΧΑ, σε υψηλό 19 μηνών ο Γ. Δείκτης

Με μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με τις ξένες αγορές, η εγχώρια αγορά ανέκτησε τις απώλειες της πανδημίας. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια και το ερωτηματικό των τραπεζών.