ΓΔ: 951.23 -0.04% Τζίρος: 19.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ και προσδοκίες στη Wall για επενδύσεις 1 τρισ. σε υποδομές

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Άνοδος Dow, S&P 500 σε ιστορικά υψηλά, υποχώρηση του Nasdaq.

Σε νέα ρεκόρ έκλεισαν ο Dow Jones και ο S&P 500, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά τρέφει μεγάλες προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομίας από το νομοσχέδιο για επενδύσεις 1 τρισ. δολ. σε υποδομές, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1% για να κλείσει στις 4.436,80 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,5%, ή 162 μονάδες για να κλείσει στο ρεκόρ των 35.264,67 μονάδων. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,5%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις κυκλικές μετοχές, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις μετοχών τεχνολογίας.

Το νομοσχέδιο για τις υποδομές ψηφίστηκε στη Γερουσία με 69-30 και τώρα κατευθύνεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση, αν και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για την ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι Δημοκρατικοί έχουν στόχο να προωθήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο περίπου 3,5 τρισ. δολ., χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων, παράλληλα με το νομοσχέδιο που ήδη συζητείται και έχει στήριξη και από τα δύο κόμματα. Το πιο φιλόδοξο σχέδιο θα επικεντρώσει τις δαπάνες στο ανθρώπινο δυναμικό και περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Η αισιοδοξία των επενδυτών για περαιτέρω δαπάνες για την οικονομία άνοιξε το δρόμο για μια απογείωση σε κλάδων με ευαισθησία στις τάσεις της οικονομίας, όπως η ενέργεια και η βιομηχανία.

Οι μετοχές ενέργειας κέρδισαν περισσότερο από 1%, οδηγώντας την αγορά υψηλότερα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν. Ωστόσο, ορισμένοι συνέχισαν να προειδοποιούν για τις τιμές του πετρελαίου, επισημαίνοντας την πτώση της ζήτησης της Κίνας και την ανοδική πορεία των κρουσμάτων Covid-19, που οδήγησε σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, συμπιέζοντας τη ζήτηση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου συνέχισαν να αυξάνονται, ωθώντας τις τραπεζικές μετοχές υψηλότερα, με τη Citigroup και τη Wells Fargo να σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 2%. Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις, όμως, είναι εχθρός των μετοχών με υψηλές αποτιμήσεις και συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την τεχνολογία. Microsoft, Apple, Facebook, Amazon και Alphabet έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες.

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, η AMC Entertainment, που διαχειρίζεται κινηματογραφικές αίθουσες, ανέφερε μικρότερη από την αναμενόμενη τριμηνιαία ζημία αργά τη Δευτέρα, με καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας ενίσχυσε τη ζήτηση. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 6%. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές κρυπτονομισμάτων σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ φέτος.

Η 3D Systems έκανε άλμα άνω του 20% μετά την αναφορά αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ενώ η Squarespace έχασε σχεδόν 9% μετά την αναφορά μεγαλύτερων ζημιών από ό,τι αναμενόταν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πτόησε τη Wall το ρεκόρ πληθωρισμού, ενισχύθηκε ο τομέας τεχνολογίας

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 ανέβηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αλλά κινήθηκε στα όρια των προβλέψεων των αναλυτών. Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, ενισχυμένες οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές.