ΓΔ: 1375.67 -0.39% Τζίρος: 28.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:31:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Υπό πίεση οι ευρωαγορές λόγω αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων

Ανησυχίες δημιουργούν όχι και τόσο θετικά δεδομένα για γερμανική και βρετανική οικονομία, με τον Stoxx 600 να «οδηγείται» στη χειρότερη εβδομάδα πτώσης από τον Φεβρουάριο.

Διατηρούνται οι πιέσεις για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και την ανακοίνωση για «βουτιά» των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία, ενώ συνεχίζονται οι ανησυχίες για πιθανή αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τη Fed. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,18%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στους κλάδους τροφίμων και αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ ο δείκτης βρίσκεται σε πορεία να «κλείσει» τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Φεβρουάριο, με απώλειες που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5%. Στο -0,3% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,16% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 0,28% χαμηλότερα. Μεικτή εικόνα για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB έχει απώλειες 0,36%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται οριακά κατά 0,04%. 

Σε δεινή θέση ο λιανικός τομέας στη Βρετανία με τις λιανικές πωλήσεις να υποχωρούν 2,5% τον Ιούλιο, μετά από άνοδο 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Ανησυχίες προκαλεί και η αύξηση 10,4% τον Ιούλιο και σε ετήσια βάση των εργοστασιακών τιμών στη Γερμανία, ένα δεδομένο το οποίο εκτιμάται ότι θα απασχολήσει αρκετά την ΕΚΤ, καθώς επηρεάζει τη γενικότερη πορεία του πληθωρισμού. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας βρέθηκαν αντιμέτωπες με έντονες ανησυχίες αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού με την ταχύτατη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές. 

Την ίδια ώρα οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στην ψήφιση ενός νέου νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία κυρίως των τεχνολογικών ομίλων στην αγορά της Κίνας. 

Σε τροχιά πτώση και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,43%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,4% και τον Nasdaq να κινείται 0,25% χαμηλότερα. 

Πιέσεις για την αγορά πετρελαίου αλλά λιγότερο επιθετικές από τη χθεσινή συνεδρίαση, με το brent να υποχωρεί 0,42% στα 66,18 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει απώλειες 0,41% στα 63,23 δολάρια. Οριακά κέρδη 0,04% για τον χρυσό στα 1.783,95 δολάρια, ενώ απώλειες 0,59% εμφανίζει ο άργυρος στα 23 δολάρια.

Αρνητική πορεία για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει απώλειες 0,98%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 1,84%, ενώ στο -1,1% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο κινεζικός Shanghai Composite
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ