ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
Φωτο: Shutterstock

Βρήκε στήριξη στην τεχνολογία ο S&P 500 και έκλεισε με σημαντική άνοδο

Οι φόβοι για την ανάπτυξη λόγω μετάλλαξης Δέλτα και η αναμενόμενη μείωση αγορών ομολόγων από τη Fed έστρεψαν τους επενδυτές στις τεχνολογικές μετοχές και σε εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Οι μετοχές του τομέα της τεχνολογίας είχαν την τιμητική τους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, ωθώντας τον S&P 500 σε κλείσιμο με σημαντική άνοδο. Οι επενδυτές τηρούν, πάντως, πιο αμυντική στάση, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, από τα οποία προκύπτει ότι πιθανότατα ως το τέλος του έτους θα αρχίσουν να μειώνονται οι αγορές ομολόγων, που γίνονται ως τώρα με ρυθμό 120 δισ. δολ. τον μήνα.

Πάντως, η σημερινή άνοδος δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες που είχε η αγορά μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ανοδικό σερί δύο εβδομάδων του S&P 500. Σήμερα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8%, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,7% και Nasdaq είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 1,2%.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι αλλάζουν κατεύθυνση υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, καθώς η επικείμενη μείωση των αγορών ομολόγων από τη Fed και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στρέφουν περισσότερα κεφάλαια προς τον τομέα της τεχνολογίας και ανακόπτουν τη δυναμική ανόδου των κυκλικών μετοχών.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Apple, η Alphabet, η Facebook και η Microsoft έκλεισαν με άνοδο, με την τελευταία να κερδίζει περισσότερο από 2%, αφοόυ έγινε γνωστό ότι θα αυξήσει τις τιμές συνδρομών των επιχειρήσεων στη σουίτα προϊόντων Microsoft 365.

Τεχνικοί αναλυτές σημειώνουν ότι σήμερα το 56% των μετοχών του S&P 500 διαπραγματεύονται σε τιμές πάνω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό ίσχυε για το 92% - 93% των μετοχών, στοιχείο που αντανακλά τη μείωση της ανοδικής δυναμικής στην αγορά. Προς το παρόν, όμως, το γεγονός ότι οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πλέον τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον S&P 500 έχει μετριάσει τις επιδράσεις από αυτή την κάμψη των επιμέρους μετοχών.

Καλή συμπεριφορά είχαν σήμερα και οι μετοχές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που έχουν κατ' εξοχήν αμυντικό χαρακτήρα. Αυτό, ωστόσο, είναι ένα ακόμη σημάδι ότι οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει. Οι μετοχές του τομέα σταθεροποιήθηκαν, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα και τα περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα στην Κίνα, έχουν θολώσει τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας.

Στο μέτωπο των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα β' τριμήνου, η Foot Locker ανακοίνωσε τζίρο και κερδοφορία που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, στέλνοντας τις μετοχές της περισσότερο από 7% υψηλότερα. Η Deere & Company σημείωσε πτώση 2%, καθώς τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματά της αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες ότι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και το αυξανόμενο κόστος εισροών θα συνεχιστούν το επόμενο έτος.

Τέλος, η NVIDIA σημείωσε άνοδο που ξεπέρασε το 5%, μετά την αποκάλυψη ότι η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι έχει αγοράσει μετοχές και call options του κατασκευαστή τσιπ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ