ΓΔ: 930 1.82% Τζίρος: 33.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών η προσοχή των αγορών

Η ετήσια συνάντηση των επικεφαλής των κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών στο Jackson Hole ξεκινά την Πέμπτη και εκτιμάται ότι θα δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Tην περασμένη εβδομάδα ευνοήθηκε το δολάριο από την ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων για την COVID-19 παγκοσμίως, όπως σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Ebury. Η λογική φαίνεται πως ήταν ότι ο αντίκτυπος στις προσδοκίες για την ανάπτυξη θα ήταν σχετικά πιο περιορισμένος στις ΗΠΑ από οπουδήποτε αλλού, και το δολάριο επωφελήθηκε από αυτό αλλά κι από ένα ακόμη τολμηρό τόνο στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία πρότεινε ως δυνατότητα μία μείωση για το 2021. Οι τιμές των commodities και τα νομίσματα που εξαρτώνται από τα commodities, όπως το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι την περασμένη εβδομάδα. 

Το επίκεντρο της αγοράς θα στραφεί τώρα στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole που αρχίζει την Πέμπτη, καθώς και μια σειρά οικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Όσον αφορά το πρώτο, αναμένεται ότι τυχόν ανακοινώσεις από τη Fed που αφορούν το χρονοδιάγραμμα μιας αυστηρότερης πολιτικής θα είναι σύμφωνες με μία μείωση στο τέλος του 2021. Σχετικά με το δεύτερο, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο, ενώ πιο σημαντική θα είναι η έκθεση για τον πληθωρισμό PCE από τις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. 

Στερλίνα

Ο πληθωρισμός του Ιουλίου ήταν αρκετά κάτω των προσδοκιών, ως ένα ακόμη σημάδι ότι θα υπάρξουν σημαντικά κενά στο ύψος της αύξησης του πληθωρισμού μεταξύ των οικονομικών ζωνών. Αυτό το νέο θα ενισχύσει την πλευρά των σχετικά συντηρητικών στην Τράπεζα της Αγγλίας, και η στερλίνα αντέδρασε πέφτοντας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Τα κύρια νέα αυτής της εβδομάδας θα είναι η δημοσίευση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας τη Δευτέρα. Οι αγορές αναμένουν έναν ακόμη ισχυρό αριθμό, συμβατό με μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε υπάρχει περιορισμένος χώρος για μια θετική έκπληξη που θα μπορούσε να αυξήσει τη στερλίνα.

Ευρώ 

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για μια έκπληξη στη δημοσίευση των δεικτών PMI της Ευρωζώνης τη Δευτέρα που να κινητοποιήσουν την αγορά. Πιο σημαντική θα είναι η δημοσίευση των πρακτικών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιουλίου. Οποιαδήποτε σημάδια τολμηρών δηλώσεων ως αντίδραση στις  βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές και την αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να τονώσουν το ευρώ, το οποίο θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την ευνοϊκή θέση των traders και τη σχετικά φθηνή τιμή. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχαν πιο τολμηρό τόνο από ό,τι περίμεναν οι αγορές και φαίνεται πιθανό ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν από τη λήξη του έτους. Στην πραγματικότητα, τώρα αναμένεται μια ανακοίνωση για μείωση τον Σεπτέμβριο και αυτό θα γίνει πιο ξεκάθαρο μετά τη συνεδρίαση Jackson Hole αυτή την εβδομάδα. Έχουμε αναθεωρήσει ανάλογα τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας για το δολάρια ΗΠΑ. Ισχυρός πληθωρισμός PCE (αυτήν την εβδομάδα) και έκθεση για την απασχόληση για τον Αύγουστο (την επόμενη εβδομάδα) θα πρέπει να επισφραγίσουν τη συμφωνία. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτό θα είναι αρκετό για να αυξηθεί η ζήτηση για δολάριο, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς πληθωρισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομικών περιοχών και χωρών. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Διάσταση απόψεων αγορών - κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τον κ. Ηλ. Λεκκό, οικονομολόγο της Τρ. Πειραιώς, η διαμάχη αγορών και κεντρικών τραπεζών θα διατηρηθεί λόγω και της μεγάλης αβεβαιότητας στην τρέχουσα συγκυρία που προκαλεί η πανδημία.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον ρυθμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οι διεθνείς αγορές

Η συνεδρίαση της Fed θα είναι το βασικό γεγονός της εβδομάδας, με την αγορά να αναμένει ότι η FOMC θα υποδείξει μια αύξηση τον Μάρτιο, και την πιθανότητα πρόωρου τερματισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.