ΓΔ: 887.98 1.00% Τζίρος: 6.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ η Wall Street, ήπια ανοδικά η Ευρώπη

Σε νέα υψηλά S&P 500 και Nasdaq, με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να ετοιμάζονταιν να ολοκληρώσουν τον Αύγουστο με σημαντικά κέρδη. Κλειστή η βρετανική αγορά, οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ακάθεκτη συνεχίζει το ράλι της η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με S&P 500 και Nasdaq να κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω και μη θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων. 

Κέρδη 0,12% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,55% και τον Nasdaq να κινείται 0,81% υψηλότερα. Με μόλις δύο συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή, να έχουν απομείνει για τον Αύγουστο, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ετοιμάζονται να κλείσουν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με σημαντικά κέρδη, καθώς από το ξεκίνημα του μήνα έως και σήμερα ο Dow Jones έχει άνοδο 1,5%, ο S&P 500 ενισχύεται 2,6%, ενώ ο Nasdaq ακολουθεί καλύτερη πορεία με κέρδη 3,1%. 

Πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση οι τίτλοι τεχνολογικών ομίλων, με τη Microsoft να ενισχύεται 1,3%, ενώ οι μετοχές των ομίλων κατασκευής επεξεργαστών AMD και Nvidia σημειώνουν κέρδη που φθάνουν στο 1%. Εκτίναξη άνω του 40% για την εταιρεία Affirm Holdings, που δραστηριοποιείται στον τομέα των online πληρωμών με δόσεις, μετά την ανακοίνωση ότι έκλεισε συνεργασία με την Amazon (+2%). Στον αντίποδα πτωτική πορεία ακολουθούν οι μετοχές τραπεζικών ομίλων, με την Capital One να υποχωρεί 4% και τη Wells Fargo να έχει απώλειες 1,8%. 

Οι επενδυτές στην αμερικανική αγορά είναι ανακουφισμένοι μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η μείωση του προγράμματος στήριξης, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ανοδική στροφή για την αγορά πετρελαίου με το brent να ενισχύεται 0,46% στα 72,01 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 0,29% στα 68,94 δολάρια. Διατηρούνται οι πιέσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων με τον χρυσό να υποχωρεί 0,38% στα 1.812,65 δολάρια και τον άργυρο να έχει απώλειες 0,49% στα 23,9 δολάρια. 

Σταθεροποίηση στην Ευρώπη 

Η διατήρηση κλειστής της βρετανικής αγοράς λόγω αργίας αφαίρεσε από την Ευρώπη σημαντικό μερίδιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ αρνητικά επέδρασσαν ορισμένα μη θετικά μακροοικονομικά δεδομένα. Αποτέλεσμα οι περισσότεροι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες να κινηθούν σταθεροποιητικά. 

Κέρδη 0,07% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 472 μονάδες, με τον γερμανικό DAX 30 να ενισχύεται 0,22% στις 15.887 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να έχει άνοδο 0,08% στις 6.687 μονάδες. Αντίθετη πορεία για τα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς ο ιταλικός FTSE MIB είχε άνοδο 0,07% στις 26.024 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε 0,6% στις 8.867 μονάδες. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα στην ευρωζώνη παρουσίασε μικρή κάμψη τον Αύγουστο, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν οι δύο δείκτες τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες, έναντι 119 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 118 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση βελτιώθηκε περαιτέρω, αγγίζοντας υψηλό σχεδόν τριών ετών, συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2018.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 μετά την επανένωση των Γερμανιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα αγαθά και οι υπηρεσίες ήταν κατά μέσο όρο 3,9% ακριβότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
 
Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ήταν την περίοδο μετά την επανένωση της Γερμανίας, τον Δεκέμβριο του 1993, οπότε ο πληθωρισμός έφτασε το 4,3%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό πληθωρισμού ενδέχεται να αυξηθεί στο 5% τους επόμενους μήνες και να μειωθεί ξανά αισθητά από το 2022.
 
Ένας από τους λόγους της αύξησης είναι η λήξη της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι οικονομολόγοι παραπέμπουν επίσης στην συνεχιζόμενη, εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα προβλήματα των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, για παράδειγμα για προϊόντα που χρειάζεται ο κατασκευαστικός κλάδος.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.