ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη εν αναμονή του πληθωρισμού των ΗΠΑ

Στο 5,4% τοποθετούν για τον Αύγουστο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οι αναλυτές, πορεία η οποία εάν επαληθευθεί θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στη Fed.

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο αναμένουν οι επενδυτές τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με ήπιες απώλειες, όσο και στη Wall Street, προκειμένου να επανεξετάσουν εάν η ανοδική πορεία του προηγούμενου μήνα αποτελεί, όντως, «παροδικό» φαινόμενο. 

Πτώση 0,31% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον τομέα πρώτων υλών να υποχωρεί 1,9%, ενώ με εξαίρεση τις αυτοκινητοβιομηχανίες με κέρδη 0,3%, όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται πτωτικά. Στο -0,16% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,8% και τον γαλλικό CAC 40 να έχει απώλειες 0,87%. Αντίθετη πορεία για τις μεγάλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB εμφανίζει έστω και οριακά κέρδη 0,04%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί 0,27%. 

Η σημερινή ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα δώσει τον τόνο στις αγορές και για το επόμενο διάστημα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones εκτιμούν, σε μέσο όρο, ότι ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε 0,4%, ενώ σε ετήσια διαμορφώθηκε στο 5,4%. Ο δομικός πληθωρισμός -εξαιρουμένων δηλαδή των τομέων τροφίμων και ενέργειας- εκτιμάται ότι αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 4,2% σε ετήσια. 

Παρά το γεγονός ότι η Fed έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα, μία νέα αύξηση του πληθωρισμού ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στη διοίκηση της τράπεζας, καθώς οι ενισχυμένες πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, μπορούν να απειλήσουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και να ανακόψουν την ανάκαμψή της. 

Πτωτικά κινούνται, αυτήν την ώρα, και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,09%, τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 0,11% και τον Nasdaq να βρίσκεται στο -0,39%. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, με εξαίρεση τον Nasdaq, υπήρξε ανάκαμψη, μετά από αρκετές συνεδριάσεις πτώσης, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,76%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,23%, ενώ οριακές απώλειες 0,04% εμφάνισε η τεχνολογία και ο Nasdaq. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,64% στα 73,98 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 0,67% στα 70,92 δολάρια. Πιέσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,16% στα 1.791,55 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει απώλειες 0,35% στα 23,7 δολάρια. 

Κέρδη μόνο για τον ιαπωνικό Nikkei στις αγορές της Ασίας, ο οποίος ενισχύθηκε 0,73%. Αντίθετα σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με απώλειες 1,41% και στον κινεζικό Shanghai Composite που υποχώρησε 1,42%. «Βουτιά» 22,3% για τον τίτλο του κινεζικού ομίλου real estate, Evergrande, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να μην κατορθώσει να ανταποκριθεί στην πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει τις αγορές ο πληθωρισμός, πάνω από 2% οι απώλειες στο ΧΑ

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ακολουθεί τη διεθνή τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, ισχυρότερες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στις διεθνείς αγορές λόγω των φόβων για τις πληθωριστικές πιέσεις

Απώλειες που ξεπερνούν σημαντικά το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της Fed για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Ισοπέδωση» της κινεζικής Evergrande στο Χονγκ Κονγκ με πτώση 14%.