ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μετά από δημοσίευμα των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ έχει «κρυφές μετρήσεις» αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι θα «πιάσει» τον στόχο του 2% πριν από το 2025. 

Αντίθετα πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους μεγαλύτερους δείκτες να αντιστρέφουν την αρχικά θετική τους πορεία και να κινούνται πτωτικά, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες κοντά στο 0,3%, ενώ στο -0,35% διαμορφώνεται ο γερμανικός DAX 30.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» το εσωτερικό έγγραφο της ΕΚΤ φέρνει πιο κοντά από το αναμενόμενο το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από την τράπεζα και η διάψευση εκ μέρους της ΕΚΤ του συγκεκριμένου δημοσιεύματος δεν έπεισε στο ελάχιστο τις αγορές ομολόγων. 

Αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, του σημείου αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, να φθάσει στο -0,277%, με ενίσχυση κατά 3,5 μονάδες βάσης και διαμόρφωση κοντά στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα ανάλογες τάσεις επικρατούν για το σύνολο των κρατικών ομολόγων. 

Ημερήσια πορεία των αποδόσεων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης

 

Μάλιστα στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ σε κλειστή συνάντησή του με Γερμανούς οικονομολόγους ήταν αυτός που αποκάλυψε τις εκτιμήσεις της τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι το 2025 μοιάζει αρκετά μακρινό οι αγορές ομολόγων  παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της ΕΚΤ και αντιδρούν σε κάθε δήλωση κορυφαίου στελέχους της. «Μπορεί να απέχουμε αρκετά από το 2023 ή το 2025 αλλά οι αγορές ομολόγων παρατηρούν πολύ στενά τις κινήσεις και τις σκέψεις της ΕΚΤ», σημειώνει ο Τζιμ Ρέιντ, αναλυτής της Deutsche Bank. 

Υπενθυμίζεται ότι για να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ πρέπει να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% εντός 18 μηνών και θα μείνει εκεί για άλλους 18 μήνες.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την ύπαρξη ή όχι του συγκεκριμένου εσωτερικού εγγράφου της ΕΚΤ το βέβαιο είναι ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει την ανοδική του πτήση. Βάσει της σημερινής ανακοίνωσης της Eurostat, έφθασε στο 3% τον Αύγουστο, σε ετήσιο ορίζοντα, από 2,2% που ήταν τον Ιούλιο και -0,2% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο του 2020. Όπως δείχνουν τα στοιχεία η μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο προήλθε από την ενέργεια (1,44%), κάτι που έως ένα βαθμό δικαιολογεί και όσους θεωρούν ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί «παροδικό» φαινόμενο. 

Η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών. Απώλειες 0,8% για τον Stoxx 600, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού σημειώνουν νέα ρεκόρ στην Ευρώπη.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τι αναμένουν για οικονομία, μετοχές και ομόλογα οι κορυφαίοι αναλυτές

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των αγορών αλλά και των οικονομιών, με τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα

Οι επενδυτές προσπαθούν να επεξεργαστούν τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την μετάλλαξη Όμικρον που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη, ενώ οι κυβερνήσεις διστάζουν για αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω των αντιδράσεων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη με τραπεζική ώθηση για το Χρηματιστήριο, ράλι για τις διεθνείς αγορές

Επιστροφή σε επίπεδα υψηλότερα από τις 890 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, ενώ σε θετική πορεία κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τι βλέπουν οι θεσμικοί για τις αγορές: Ποιος κλάδος θα πρωταγωνιστήσει

Πρώτες και με διαφορά στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2022 οι μετοχές του τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τη μεγάλη ετήσια έρευνα της Natixis. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές.