ΓΔ: 1011.58 0.76% Τζίρος: 26.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μετά από δημοσίευμα των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ έχει «κρυφές μετρήσεις» αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι θα «πιάσει» τον στόχο του 2% πριν από το 2025. 

Αντίθετα πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους μεγαλύτερους δείκτες να αντιστρέφουν την αρχικά θετική τους πορεία και να κινούνται πτωτικά, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες κοντά στο 0,3%, ενώ στο -0,35% διαμορφώνεται ο γερμανικός DAX 30.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» το εσωτερικό έγγραφο της ΕΚΤ φέρνει πιο κοντά από το αναμενόμενο το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από την τράπεζα και η διάψευση εκ μέρους της ΕΚΤ του συγκεκριμένου δημοσιεύματος δεν έπεισε στο ελάχιστο τις αγορές ομολόγων. 

Αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, του σημείου αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, να φθάσει στο -0,277%, με ενίσχυση κατά 3,5 μονάδες βάσης και διαμόρφωση κοντά στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα ανάλογες τάσεις επικρατούν για το σύνολο των κρατικών ομολόγων. 

Ημερήσια πορεία των αποδόσεων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης

 

Μάλιστα στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ σε κλειστή συνάντησή του με Γερμανούς οικονομολόγους ήταν αυτός που αποκάλυψε τις εκτιμήσεις της τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι το 2025 μοιάζει αρκετά μακρινό οι αγορές ομολόγων  παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της ΕΚΤ και αντιδρούν σε κάθε δήλωση κορυφαίου στελέχους της. «Μπορεί να απέχουμε αρκετά από το 2023 ή το 2025 αλλά οι αγορές ομολόγων παρατηρούν πολύ στενά τις κινήσεις και τις σκέψεις της ΕΚΤ», σημειώνει ο Τζιμ Ρέιντ, αναλυτής της Deutsche Bank. 

Υπενθυμίζεται ότι για να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ πρέπει να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% εντός 18 μηνών και θα μείνει εκεί για άλλους 18 μήνες.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την ύπαρξη ή όχι του συγκεκριμένου εσωτερικού εγγράφου της ΕΚΤ το βέβαιο είναι ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει την ανοδική του πτήση. Βάσει της σημερινής ανακοίνωσης της Eurostat, έφθασε στο 3% τον Αύγουστο, σε ετήσιο ορίζοντα, από 2,2% που ήταν τον Ιούλιο και -0,2% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο του 2020. Όπως δείχνουν τα στοιχεία η μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο προήλθε από την ενέργεια (1,44%), κάτι που έως ένα βαθμό δικαιολογεί και όσους θεωρούν ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί «παροδικό» φαινόμενο. 

Η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές στην Ευρώπη, φόβοι για αύξηση επιτοκίων 0,75%

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων, ανέβηκε στο 4,2% το ελληνικό 10ετές. Προεξοφλείται μεγάλη αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ. Μικρότερη πτώση από τον Stoxx 600 για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλεια καταιγίδα στις αγορές μετά τη Fed, έξοδος από μετοχές - ομόλογα

Γενικές ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων στην Ευρώπη μετά την αύξηση κατά 0,75% των αμερικανικών επιτοκίων. Πάνω από 2% η πτώση του Γενικού Δείκτη, εντονότερες πιέσεις στις τράπεζες. Απειλητική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 14%.