ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Ebury

eBury: Πληθωρισμός και Fed κρίνουν την πορεία των αγορών την τρέχουσα εβδομάδα

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη δίνουν τον τόνο στους επενδυτές την τρέχουσα εβδομάδα.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα οι αγορές να έδειχναν ότι είναι εν αναμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) του Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα κύρια νέα ήταν η ασταμάτητη αύξηση των τιμών της ενέργειας, όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury .

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς πιο ήπια από το αναμενόμενο ενώ ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εξέπληξε (και πάλι) προς τα πάνω. Η γενική αίσθηση στις οικονομικές ειδήσεις είναι ότι υπάρχουν  αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να μην είναι εντελώς παροδικές και ότι το σορτάρισμα και οι αυξήσεις των τιμών είναι εδώ για να μείνουν τροφοδοτούμενες από εξαιρετικά τονωτικές δημοσιονομικές και νομισματικές συνθήκες. Οι μεγαλύτεροι νικητές την περασμένη εβδομάδα ήταν και πάλι τα νομίσματα των χωρών εξαγωγής βασικών προϊόντων: η νορβηγική κορώνα, το ρωσικό ρούβλι και το πέσο της Χιλής. 

Ένα δευτερεύον γεγονός που τραβά προσοχή είναι οι εξελίξεις γύρω από την προβληματική εταιρεία ακινήτων της Κίνας Evergrande. Προς το παρόν, ο αντίκτυπος στο γουάν ήταν ελάχιστος, αν και ορισμένα από τα νομίσματα του Ειρηνικού που είναι πιο εκτεθειμένα στο κινεζικό εμπόριο έχουν υποστεί ζημιά. 

Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εβδομάδας. Φυσικά, το κύριο γεγονός θα είναι η συνεδρίαση της Federal Reserve την Τετάρτη. Ωστόσο, αναμένεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη θα οδηγήσει επίσης σε μεταβλητότητα, και αναμένεται ότι το ίδιο θα προκύψει από τις συνεδριάσεις των νορβηγικών, σουηδικών, αυστραλιανών, ελβετικών και ιαπωνικών κεντρικών τραπεζών. 

Στερλίνα 

Ακόμα μια ισχυρή έκθεση πληθωρισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση, έφεραν στους traders προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας. Ωστόσο, οι αγορές προεξοφλούν ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και αναρωτιόμαστε αν θα συνεχιστεί η πίεση από την αύξηση τιμών. Η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη θα είναι το κλειδί σε αυτό το θέμα. Οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τη συνάντηση είναι πολύ χαλαρές, και δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε περισσότερους διαφωνούντες να ζητούν άμεση μείωση του QE, κάτι που θα παρείχε σταθερή υποστήριξη στη στερλίνα.

Ευρώ

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη που εκτοξεύτηκαν και η επακόλουθη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς σε ολόκληρη την Ευρωζώνη φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Φαίνεται ότι ορισμένοι στην Κεντρική Τράπεζα είναι ανήσυχοι με τις προβλέψεις της για πληθωρισμό κάτω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα ακόμα, και ότι οι προσδοκίες της αγοράς για καμία αύξηση επιτοκίων μέχρι τουλάχιστον το 2025 μπορεί να είναι υπερβολικά συντηρητικές. Εν πάση περιπτώσει, αναμένουμε ότι αυτές οι διαφωνίες και τα στοιχεία του πληθωρισμού θα παραμείνουν οι κύριοι παράγοντες που θα κινούν το ευρώ στο άμεσο μέλλον. Οι απόψεις της αγοράς για τη μελλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι τόσο μετριοπαθείς, που ο κίνδυνος είναι σαφώς μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα του αναμενόμενου, η οποία θα ήταν θετική για το κοινό νόμισμα. 

Δολάρια ΗΠΑ 

Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο παρέμεινε πολύ υψηλός, αν και οι βασικοί δείκτες ήταν ελαφρώς πιο ήπιοι από το αναμενόμενο. Υπήρχαν σημάδια ότι οι εξάρσεις του πληθωρισμού μετακινούνται από τις ελλείψεις που σχετίζονται με την πανδημία, όπως για παράδειγμα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε σημεία πιο δύσκολα μεταβαλλόμενα, όπως η στέγαση. Ανεξάρτητα από αυτό, οι αγορές δεν φαίνονταν να καθησυχάζονται από τα νούμερα για τον πληθωρισμό και ανέβασαν τις αποδόσεις του Δημοσίου την περασμένη εβδομάδα. 

Τα παραπάνω παρέχουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό για τη συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου που θα γίνει την Τετάρτη. Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς τάσεις κι ότι δεν θα ανακοινωθεί ποσοτικη σύσφιξη σε αυτή τη συνάντηση. Ωστόσο, είναι πιθανόν οι τολμηρές φωνές να εκφράσουν την αυξανόμενη διαφωνία τους στο "dot plot”, εκεί όπου κάθε μέλος της FOMC καταγράφει τις προβλέψεις του για τα ποσοστά των επιτοκίων στα επόμενα χρόνια. Πιθανόν να υπάρξουν λίγες ακραίες προσδοκίες για αυξήσεις πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες της αγοράς, αν και η αντίδραση του δολαρίου είναι αβέβαιη.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στραμμένο το ενδιαφέρον στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές αναμένουν μια καθοδική μετατόπιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά 50 μονάδες βάσης λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε πτωτικής τάσης στον πληθωρισμό.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών η προσοχή των αγορών

Η ετήσια συνάντηση των επικεφαλής των κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών στο Jackson Hole ξεκινά την Πέμπτη και εκτιμάται ότι θα δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.