ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αναπτερώνονται οι προσδοκίες για τις τραπεζικές μετοχές

Οι επενδυτές «ποντάρουν» σε θετικές ανακοινώσεις από τις διοικήσεις, ενώ εξασθενούν τα δυσμενή σενάρια. Τι λένε οι αναλύσεις των ξένων οίκων.

Σε μια «τραπεζοκεντρική» συνεδρίαση, όπου σε μετοχές των τραπεζών κατευθύνθηκε σχεδόν ο μισός τζίρος των συναλλαγών, οι επενδυτές έδειξαν ότι έχουν μεγάλες προσδοκίες για τις μετοχές του κλάδου, καθώς μάλιστα οι ξένοι οίκοι, με πρώτη την HSBC, που συνιστά αγορά όλων των τραπεζικών μετοχών, εξέφρασαν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Ο τραπεζικός κλάδος «αναπνέει» καλύτερα, μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των αρχών, κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος, να θέσουν σε ισχύ το 2020 δύο σχέδια συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, καθώς δημιουργείται αισιοδοξία ότι ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό NPE το 2021, ή το αργότερο το 2022, είναι πλέον εφικτός.

Η HSBC, στη νεότερη αξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών, πρωτοστάτησε στην αναπτέρωση των επενδυτικών προσδοκιών, καθώς πλέον συνιστά αγορά όλων των μετοχών του κλάδου και όχι μόνο της Alpha Bank, ενώ υπογραμμίζει ότι όλοι οι κίνδυνοι που επικαλούνται οι απαισιόδοξοι έχουν μικρές πιθανότητες να επιβεβαιωθούν.

Η HSBC τονίζει για την Alpha, που ανακοινώνει αύριο το επιχειρησιακό της σχέδιο, ότι αυτό μπορεί να φέρει μεγαλύτερη μείωση κόστους και μη εξυπηρετούμενων δανείων από το αναμενόμενο. Για την Πειραιώς, που σημείωσε σήμερα με τη μεγαλύτερη άνοδο στο ΧΑ, η HSBC προχωρά σε μια πολύ σημαντική πρόβλεψη, ότι η τράπεζα θα καταφέρει να εξυπηρετήσει κανονικά την αποπληρωμή των Coco's, σε βάθος δεκαετίας, χωρίς να επιβαρυνθούν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, η JP Morgan προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες το γ' τρίμηνο, καθώς η δυναμική που αναπτύσσεται στα βασικά έσοδα προ προβλέψεων αναμένεται να διατηρηθεί. Η ενθαρρυντική αύξηση των προμηθειών και τα ελεγχόμενα κόστη αναμένεται να αντισταθμίσουν ενδεχόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους. Ο οίκος τονίζει ότι θα περιμένει με ενδιαφέρον τα σχέδια των τραπεζών για αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Η Deutsche Bank περιμένει ότι τα κέρδη προ προβλέψεων, χωρίς τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών συναλλαγών, θα είναι ελαφρώς μειωμένα (κατά 6%), ενώ υπογραμμίζει ότι αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των διοικήσεων για το σχέδιο «Ηρακλής» και την αξιοποίησή του. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 25% σε ετήσια βάση.

Θετικά κινήθηκε σήμερα ο Τραπεζικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας άνοδο 1,16%, στις 906,6 μονάδες, ενώ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η άνοδος είχε ξεπεράσει το 2,15%.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και ο τζίρος των τραπεζικών μετοχών. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς (+3,40%) παρουσίασε τζίρο ύψους 9.909.576  ευρώ, η Alpha Bank (+0,05%), 9.622.349 ευρώ, η Eurobank (+1,68%) 7.917.895 ευρώ και η Εθνική (+1,06) 7.731.400 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέο σκηνικό για τις τραπεζικές μετοχές με τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΚΤ

Απομακρύνεται η απειλή των αυξήσεων κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου λόγω του αναβαλλόμενου φόρου. Αλλάζει η τιμολόγηση των τραπεζικών μετοχών, που είναι σήμερα 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της ευρωζώνης.
bank, trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αλλαγές για τον «Ηρακλή ΙΙ» και... λίφτινγκ στον πτωχευτικό

Πώς αντιμετωπίζεται με νέο νομοσχέδιο η σοβαρή εμπλοκή στις ανακτήσεις δανείων. Μπαίνουν και οι συμβάσεις leasing σε τιτλοποιήσεις. Στον εξωδικαστικό και τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου. Μέχρι 75% το «κούρεμα» οφειλών στο Δημόσιο.
Trapeza, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.