ΓΔ: 879.3 0.01% Τζίρος: 12.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:47:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, φόβοι για τα εταιρικά αποτελέσματα

Αρνητική επίδραση τις επενδυτικές διαθέσεις έχει η χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη για την κινεζική οικονομία στο γ' τρίμηνο, ενώ διατηρείται η ανοδική πορεία για την τιμή πετρελαίου.

Πτωτικό το ξεκίνημα της εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές, με το βλέμμα να είναι στραμμένο σε μία «καταιγίδα» ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών γ' τριμήνου, ενώ αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχαν και τα όχι και τόσο θετικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. 

Πτώση 0,53% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο λιανικών πωλήσεων να υποχωρεί κατά 1,2%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,7% εμφανίζει ο τομέας των πρώτων υλών. Στο -0,49% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,19%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που δέχεται η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,96%. Πτωτική κίνηση και για τις μεγάλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,65%, ενώ 0,37% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανακοινώνουν μεγέθη τριμήνου και εννεαμήνου κορυφαίοι όμιλοι, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι Netflix, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Tesla, Verizon και ΙΒΜ. 

Αρνητικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η κινεζική οικονομία, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο γ' τρίμηνο στο 4,9%, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 5,2%, ενώ παράλληλα πτωτικά κινήθηκαν αρκετά ακόμη μακροοικονομικά δεδομένα, με το κόστος πρώτων υλών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και αυτά που αντιμετωπίζει ο όμιλος διαχείρισης και κατασκευής ακινήτων Evergrande να αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent  να ενισχύεται 0,72% στα 85,47 δολάρια, ενώ κέρδη 1,02% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 82,55 δολάρια. Αντίθετα σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου να υποχωρεί άνω του 6% και να φθάνει στα 88,42 ευρώ. 

Πτωτική είναι η εικόνα για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,26%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,36%, ενώ 0,51% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. «Μεικτή» πορεία για την αγορά  πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,21% στα 1.764,50 δολάρια, ενώ οριακά κέρδη 0,04% εμφανίζει ο άργυρος στα 23,355 δολάρια. 

Σε διαφορετική κατεύθυνση οι μεγάλες αγορές της Ασίας, καθώς ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,66%, αντίθετα απώλειες 0,18% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ απώλειες 0,28% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.