ΓΔ: 878.71 -0.06% Τζίρος: 11.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τι κρύβει το «ξύπνημα» του χρηματιστηρίου, γιατί εισρέουν νέα κεφάλαια

Τις θετικές εξελίξεις που είχαν περάσει... απαρατήρητες αρχίζει να τιμολογεί το ΧΑ, ενώ ξένοι οίκοι αρχίζουν να «βλέπουν» τις 1.000 μονάδες. Πώς αποτιμούν την πορεία της αγοράς Ν. Χρυσοχοΐδης και Β. Χαρατσής.

Με εντυπωσιακό όσο και πειστικό τρόπο το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την απρόσμενα καλή πορεία του κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, δείχνοντας ότι έστω και ετεροχρονισμένα «ζυγίζει» τις εξαιρετικές ειδήσεις και εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και πρωτύτερα, δείχνοντας χθες στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος. 

Η αγορά, έχοντας και την αρωγή των διεθνών δεικτών, φαίνεται πως ξεμπλόκαρε ύστερα από την απόφαση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, έχοντας συνάμα σε πολύ βελτιωμένο momentum τον τραπεζικό κλάδο. Όπως σημειώνουν χρηματιστές στο Business Daily, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη υπήρξε μπαράζ θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, τις οποίες το Χρηματιστήριο, για διάφορους λόγους δεν είχε εκτιμήσει. Τώρα, φαίνεται πως αρχίζει να τιμολογεί όλα όσα έχουν προηγηθεί. 

Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε με θεαματικό τρόπο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, εν μέσω σημαντικής αύξησης της αξίας συναλλαγών, διάχυσης ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, εναλλαγών στους πρωταγωνιστές και με τις τράπεζες ως κεντρικό «εγγυητή» αυτής της προσπάθειας. 

Η εικόνα της αγοράς δείχνει πολύ καλή κατά τη διάρκεια του τρέχοντα μήνα, καθώς ο Γ.Δ. κλείνει θετικά στις δέκα από τις 14 έως τώρα συνεδριάσεις, έχοντας κέρδη 4,94%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 4,98%, ο Mid Cap είναι στο +4,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 8,26%. 

Παράλληλα, οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών ξεχωρίζουν με έμφαση, έχοντας μαζί με τις τράπεζες εξαιρετική παρουσία. Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στην αντίδραση του μήνα, κερδίζοντας 15,85%, η Motor Oil είναι στο +13,86%, η Eurobank +11,43%, η ΕΧΑΕ +10,81%, η Εθνική +10,33%, η Μυτιληναίος +10% κ.ο.κ. 

Κυριότερο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα στην υπέρβαση των 900 μονάδων που έκανε χθες η αγορά είναι η ενίσχυση του τζίρου που ανήλθε στα 98,99 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Η ενίσχυση των συναλλαγών είναι το σημείο - κλειδί που μπορεί να προσδώσει ανθεκτικότητα σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια υπέρβασης που κάνει η αγορά, καθώς θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις στα 45,4 εκατ. ευρώ.

Κύριος καταλύτης για την αύξηση των συναλλαγών είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου που και χθες διακίνησε 38 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες των τελευταίων μηνών, με τους επενδυτές, όπως σημειώσαμε στο Business Daily την Τρίτη να «χτίζουν» θέσεις προσδοκώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα 3ου τριμήνου. Συνάμα, λίαν υποστηρικτικό παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες και χθες σε άνοδο, ενώ ο Dow Jones οδεύει για τον καλύτερο Οκτώβριο της τελευταίας εξαετίας.

Ένας άλλος καταλύτης που φαίνεται πως έπαιξε ρόλο είναι η απρόσκοπτη έγκριση και μάλιστα με μεγάλη αποδοχή της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, που δύναται να αλλάξει θεαματικά το status της Επιχείρησης και ευρύτερα του ενεργειακού κλάδου της χώρας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρότατο ενδιαφέρον και τεράστιες προσφορές από δεκάδες διεθνή επενδυτικά σχήματα, οπότε δεν αποκλείεται το ποσό της αύξησης να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι καταγράφονται εισροές στα αμοιβαία μετοχικά του εσωτερικού, καθώς στα 52 εκατ. ευρώ της προπερασμένης εβδομάδας προστέθηκαν επιπλέον 15,4 εκατ. ευρώ εισροών την περασμένη και μένει να δούμε τα στοιχεία για την τρέχουσα.

Τι λένε οι χρηματιστές

Στο βελτιωμένο κλίμα των (ώριμων) διεθνών αγορών που παρέχουν «κάλυψη» και στις αναδυόμενες, όπως η ελληνική αποδίδει την καλή εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Ο ίδιος σημειώνει πως η τωρινή κίνηση του Χ.Α. έχει το ποιοτικό στοιχείο του τζίρου και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. 

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γραμματέας του ΣΜΕΧΑ τονίζει πως «η αγορά μας είχε μείνει πολύ πίσω τόσο συγκριτικά με τις ξένες αγορές, όσο και συγκριτικά με τα αλλεπάλληλα θετικά νέα που είχαν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα». 

Ο κ. Χαρατσής αποδίδει τη βελτίωση του κλίματος στο ότι η αγορά - έστω και με κάποια καθυστέρηση – κάνει καλύτερη ανάγνωση των εξελίξεων, οπότε τώρα απλώς καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΔΕΗ αλλά και η θεαματική υπερκάλυψη του ομολόγου της Capital Product Partners (CPLP) δείχνουν τη σημαντική βελτίωση του κλίματος αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. 

Ειδήσεις και εξελίξεις που δεν είχαν εκτιμηθεί 

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, είναι εν πολλοίς… παράδοξη και στο Business Daily έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη σ’ αυτή την εικόνα. Η πορεία του Χ.Α. τους τελευταίους μήνες σε καμιά περίπτωση δεν έδειχνε ότι είναι το χρηματιστήριο μιας χώρας που ετοιμάζεται να κάνει επενδυτική... επανάσταση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μια ομοβροντία θετικών εξελίξεων και ειδήσεων, όπως το ξεμπλοκάρισμα κομβικών και εμβληματικών έργων (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις σε πρωτοφανείς αποτιμήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), φορολογικές μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα. 

Επίσης, είχαμε την πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του τουρισμού, αναθεωρήσεις προς τα επάνω για τη φετινή ανάπτυξη, εξαιρετικά εξάμηνα από έναν σημαντικό αριθμό εισηγμένων, πολλαπλά deal σε πληθώρα κλάδων (Wind, Nova, Intrasoft International, κινήσεις του fund Elikonos, εξαγορά του ομίλου Μούχαλη -Kiosky's από Delivery Hero και πολλά άλλα), αναβάθμιση τραπεζών από τον οίκο Moody’s κ.λπ. 

Μπαράζ θετικών εκθέσεων

Στη χθεσινή δυναμική αντίδραση της αγοράς, θετικά συνέβαλαν και οι νέες εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως της Goldman Sachs, που προέβλεψε ότι το Χ.Α. έχει τη δυνατότητα να αναρριχηθεί στις 1.000 μονάδες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια ώρα σε έκθεσή της η HSBC δίνει σύσταση overweight για τις ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 10,2% το γ' τρίμηνο και το 7,5% το δ' τρίμηνο του 2021. Στους αισιόδοξους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται και η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 8,8%, ενώ από την πλευρά του το ΙΟΒΕ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 8,5%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διψήφιες αποδόσεις από 91 μετοχές και 44 με κέρδη πάνω από 50%

Θετικός ο απολογισμός του 11μήνου στο Χρηματιστήριο, παρά την υποχώρηση του Γ. Δείκτη κατά 3,37% τον Νοέμβριο. Συνολικά 115 μετοχές εμφανίζουν θετικό πρόσημο και μόλις 33 αρνητικό. Ράλι 100% - 409,7% από 13 μετοχές. Αναλυτικοί πίνακες.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά assets στη δίνη της πανδημίας: «Βουτιά» στο ΧΑ, στα ύψη το spread

Χάθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα κέρδη ενός μήνα στο ΧΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλό 12μήνου το spread ελληνικών - γερμανικών ομολόγων. Κόβει το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μούδιασαν» τη χρηματιστηριακή αγορά οι νέοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι

Οι φόβοι για αυστηρό lockdown τύπου Αυστρίας σε ανεμβολίαστους και για τις πληθωριστικές πιέσεις αναστέλλουν προς το παρόν τις νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ, παρά τις θετικά αποτελέσματα από τις εισηγμένες.
MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ένεση κεφαλαίων στο ΧΑ από MSCI, προσδοκίες για ανοδική κίνηση

Πολύ μεγαλύτερες από όσο εκτιμούσε η Societe Generale θα είναι οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ με την αναθεώρηση του δείκτη MSCI. Αναπτύσσεται νέα δυναμική στην αγορά, «ξεκολλάει» από τις 900 μονάδες ο Δείκτης.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στον Γ. Δείκτη κινήθηκε χθες ο τραπεζικός, κλείνοντας με άνοδο 0,68% και με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Γιατί «ποντάρουν» σε ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου οι επενδυτές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν κέρδη, «κάηκαν» καλές ειδήσεις τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 6,26% τον Σεπτέμβριο και ήταν ο πιο πτωτικός μήνας του 2021 μετά τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα τα κέρδη στο 9μηνο να μειωθούν σε 6,97%. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.