ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ήπια μεταβολή για τις ευρωπαϊκές αγορές, προβληματίζει ο πληθωρισμός

Η νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ σε υψηλό 13 ετών επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδύτων για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Η επιβεβαίωση από τη Eurostat ότι ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 4,1% τον Οκτώβριο για την ευρωζώνη, σε νέο υψηλό σχεδόν 14 ετών, επαναφέρει τις ανησυχίες για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών και οδηγεί σε οριακές μεταβολές τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές. 

Κέρδη 0,02% για τον Stoxx 600, με τις μετοχές ομίλων ταξιδίων και διασκέδασης να ενισχύονται 0,4%, ενώ αντίθετα σημαντικές πιέσεις δέχεται ο ενεργειακός τομέας που σημειώνει πτώση 1,4%. Στο +0,23% κινείται ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να εμφανίζει πτώση 0,27%, ενώ 0,19% υψηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Σε διαφορετική κατεύθυνση, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 0,02%, ενώ απώλειες 0,12% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat για έναν ακόμη μήνα η ώθηση στην πορεία των πληθωριστικών πιέσεων προήλθε από την αύξηση των ενεργειακών τιμών (2,21 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ συμβολή είχε ο κλάδος υπηρεσιών (0,88 ποσοστιαίες μονάδες), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,55 ποσοστιαίες μονάδες) και είδη αλκοόλ και καπνού (0,43 ποσοστιαίες μονάδες). Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός έφθασε στο 4,4% από 3,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο. 

Παράλληλα η προειδοποίηση εκ μέρους του SSM ότι μπορεί να υπάρξει δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας και κυρίως αυτών που είτε έχουν «παγώσει» είτε έχουν κρατικές εγγυήσεις, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές. Ο SSM υπογραμμίζει ότι καθώς οι τελικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών  παραμένουν ασαφείς, τα πιστωτικά ιδρύματα  δεν έχουν «βγει ακόμη στο ξέφωτο» , καθώς η γρήγορη  ανάκαμψη της κερδοφορίας που καταγράφεται μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά  βραχύβια. 

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures της Wall Street, μετά τις σημαντικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,13%, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,24%, ενώ 0,4% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Σε πτωτική πορεία  κινείται τόσο η αγορά πετρελαίου όσο και η αγορά πολυτίμων μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα το brent υποχωρεί 0,46% στα 79,91 δολάρια, με το αμερικανικό αργό να έχει απώλειες 0,77% στα 77 δολάρια. Υποχώρηση 0,18% για τον χρυσό στα 1.866,75 δολάρια, ενώ απώλειες 0,19% εμφανίζει ο άργυρος στα 25,12 δολάρια. 

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στις μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,30%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 1,56%, εξαιτίας και της νέας «βουτιάς» 5,7% για τη μετοχή της Evergrande, ενώ 0,47% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ubs
ΑΓΟΡΕΣ

Έρευνα UBS: Οι μεγάλοι επενδυτές φοβούνται ψηλό πληθωρισμό για 12 μήνες

Το 92% των επενδυτών αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί εξαιτίας του πολέμου, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει για διάστημα άνω των 12 μηνών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το διήμερο ρευστοποίησεων

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας πως θα υπάρξει στήριξη της οικονομίας μετά το νέο κύμα πανδημίας που έχει πλήξει την χώρα, και η θετική αντίδραση των δεικτών της Wall Street έχουν φέρει σε θετικό έδαφος τις ευρωπαϊκές αγορές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall Street ενόψει των ανακοινώσεων Πάουελ

Συνεχίζει να υποχωρεί η μετοχή του Netflix ασκώντας ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq, ενώ Tesla και αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Τις ανακοινώσεις Πάουελ για τα επιτόκια περιμένουν οι επενδυτές.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της ΕΚΤ

Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει ενώ ο πληθωρισμός τρέχει σε ιστορικά υψηλά. Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.