ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά Ευρώπη και futures Wall Street, διατηρούνται οι ανησυχίες για πανδημία

Ηπιότερες αλλά όχι «απούσες» οι ανησυχίες για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις. Αρνητικά μηνύματα για τη γερμανική οικονομία.

Με θετικές διαθέσεις ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σβήσει οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον και το κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει μία νέα πιο επιθετική πορεία για την πανδημία. 

Κέρδη 0,71% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τον κλαδικό δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνει τη  μεγαλύτερη άνοδο που φθάνει στο 1,4%, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Άνοδος 0,56% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,60%, ενώ στο +0,26% κινείται ο γαλλικός CAC 40. Θετική η εικόνα και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έχει άνοδο 0,63% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινείται 0,79% υψηλότερα. 

Τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές καταφθάνουν παρά την ελεύθερη πτώση στην οποία βρέθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καθώς μειώθηκαν 6,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, οι νέες παραγγελίες ήταν 1% χαμηλότερα σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση - αυτή ήταν η πρώτη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2021 αυξήθηκαν κατά 20,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Θετική είναι η πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,54%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,46%, ενώ 0,26% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Επιστροφή σε ισχυρή άνοδος για την αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει κέρδη 1,82% στα 71,10 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο 2,04% στα 67,61 δολάρια. Αντίθετα πτωτικά κινείται η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί έστω και οριακά κατά 0,13% στα 1.711,95 δολάρια, ενώ απώλειες 0,67% εμφανίζει ο άργυρος στα 22,33 δολάρια. 

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,36%, με τον Hang Seng να εμφανίζει πτώση 1,82%, ενώ 0,50% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιφυλακτικότητα υπό τον φόβο των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Η ένταση στη Μ. Ανατολή και η άνοδος του πετρελαίου εντείνουν την αβεβαιότητα και τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι περιμένουν οι επενδυτές και το κλίμα μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε επιφυλακτικό κλίμα λόγω δασμών Τραμπ και εξελίξεων

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και με τους νέους παγκόσμιους δασμούς του Ντ. Τραμπ να κάνουν πρεμιέρα ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ που κατάφερε λόγω αργίας να ξεφύγει από τις χθεσινές έντονες πιέσεις στη Wall Street.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κρίσιμη συνεδρίαση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο αναζητεί αντίδραση μετά το τριήμερο πτωτικό σερί που έχει απομακρύνει τον Γενικό Δείκτη από τις 2.400 μονάδες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και στις διεθνείς αγορές η τεχνητή νοημοσύνη,
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εκκίνηση με πιέσεις από το αρνητικό διεθνές κλίμα

Εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος ξεκινά η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητεί αντίδραση και τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο ενόψει και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων.
Πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό το αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips με απώλειες σε Τιτάν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΔΕΗ και Motor Oil ενώ ξεχωρίζει η άνοδος της ΕΥΔΑΠ.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο στην έναρξη, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.317,72 μονάδες (-1,60%) και τον τραπεζικό δείκτη στις 2.684,63 μονάδες (-2,15%). Απώλειες για τις συστημικές τράπεζες, ενώ ανοδικά κινούνται η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και η Coca-Cola HBC.