ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
Φωτο: Shutterstock

Σε πορεία αποσταθεροποίησης η Τουρκία, ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης στο τουρκικό Χρηματιστήριο μετά τη βουτιά κατά σχεδόν 9%, με τη λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι δολαρίου και ευρώ και εκκλήσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων.

Μετά τη λίρα και του τουρκικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τον βασικό δείκτη του Χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης BIST να εμφανίζει πτώση 200 μονάδων σε διάστημα μίας ώρας και να ακολουθεί διακοπή διαπραγμάτευσης για μικρό χρονικό διάστημα. 

«Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών και χρηματιστηριακών συναλλαγών που διαπραγματεύονται στην Αγορά Futures και Options, καθώς και στις αγορές Repo και των Ομολόγων. Για όλα τα στοιχεία για τα οποία εφαρμόζεται η μέθοδος συνεχούς διαπραγμάτευσης στην Αγορά μετοχών, η είσπραξη ενιαίας τιμής θα γίνει στις 16.44, η αντιστοίχιση θα γίνει στις 16.49 και οι συναλλαγές θα συνεχιστούν από τις 16.54 με συνεχή διαπραγμάτευση από εκεί που σταμάτησαν», σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Ημερήσια πορεία του δείκτη ΒIST στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

 

Το νέο δράμα για τη γειτονική χώρα ξεκίνησε στην αγορά συναλλάγματος, καθώς η ισοτιμία του νομίσματος έφθασε έως και τις 17,14 λίρες ανά δολάριο και τις 19,4 λίρες ανά ευρώ, γεγονός το οποίο ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) να ρίξει το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος και να κατορθώσει να «μαζέψει» ελαφρώς την ισοτιμία στις 16,1 λίρες ανά δολάριο. 

Σημειώνεται ότι, βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί η CBRT έχει δαπανήσει περισσότερα από τέσσερα δισ. δολάρια από την αρχή του μήνα για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα, αλλά όπως αποδεικνύει η πορεία του δεν το έχει κατορθώσει. Βάσει δημοσιευμάτων στον τουρκικό οικονομικό Τύπο η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις παρεμβάσεις της την 1η Δεκεμβρίου με το ποσό των 650 εκατ. δολαρίων, με μία ακόμη στις 3 Δεκεμβρίου με 400 εκατ. δολάρια και μία Τρίτη στις 10 του μήνα με το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων. 

Ημερήσια πορεία του δολαρίου έναντι της λίρας

 

Την ίδια ώρα ο πανικός ρευστοποιήσεων πέρασε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου ο δείκτης BIST 100 διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με ενδοσυνεδριακή πτώση που άγγιξε το 5% και ακολούθησε διακοπή των συναλλαγών προκειμένου να υπάρξει συγκράτηση του sell off. 

Αιτία του sell off και το γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι Τούρκοι επενδυτές στρέφονταν στις μετοχές ως μέσω προστασίας από την κατάρρευση της λίρας. Όμως ο φόβος ότι η κατάρρευση, πλέον, δεν αφορά μόνο τις αγορές αλλά την πραγματική οικονομία είναι αρκετός για να προκαλέσει πανικόβλητες ρευστοποιήσεις προκειμένου οι επενδυτές να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων Ριφάτ Χισαρτσικίογλου, απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για να σταθεροποιηθούν οι αγορές. «Οι αναταράξεις στις αγορές και η συναλλαγματική ισοτιμία προκαλούν ανησυχία και επηρεάζουν αρνητικά πολλές από τις επιχειρήσεις μας. Αναμένουμε να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα», σημείωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες μεγάλες πιέσεις για την τουρκική λίρα με πτώση που άγγιξε το 8%

Η ισοτιμία με το δολάριο έφθασε έως και τις 11,61 λίρες, ενώ με το ευρώ έως και τις 13,23 λίρες, με την «έκρηξη» της προηγούμενης εβδομάδας να οφείλεται, αποκλειστικά, στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.