ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέες μεγάλες πιέσεις για την τουρκική λίρα με πτώση που άγγιξε το 8%

Η ισοτιμία με το δολάριο έφθασε έως και τις 11,61 λίρες, ενώ με το ευρώ έως και τις 13,23 λίρες, με την «έκρηξη» της προηγούμενης εβδομάδας να οφείλεται, αποκλειστικά, στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Πρόσκαιρο και εξ ολοκλήρου οφειλόμενο στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ύψους οκτώ δισ. δολαρίων, ήταν το ράλι της περασμένης εβδομάδας για την τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε σήμερα έως και σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου και 7% έναντι του ευρώ. 

Το τουρκικό νόμισμα έφθασε έως και τις 11,61 λίρες ανά δολάριο και έως και τις 13,23 λίρες ανά ευρώ. 

 «Η κύρια συναλλαγματική αντίσταση είναι στα 11,45 και 12,0, με επίπεδα υποστήριξης 10,57 και 10,25», ανέφερε η QNB Invest σε ημερήσιο δελτίο. Το ράλι της περασμένης εβδομάδας επανέφερε το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα των μέσων Νοεμβρίου. Την περασμένη Δευτέρα, είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 ανά δολάριο, μετά από μια διολίσθηση πολλών μηνών λόγω των φόβων για σπιράλ πληθωρισμό που προκλήθηκε τις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, μετά από αντίστοιχη εντολή του Ερντογάν. Στα σημερινά επίπεδα το νόμισμα εξακολουθεί να είναι 35% πιο αδύναμο από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους.

Η ημερήσια πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας

 

Ο Ερντογάν αποκάλυψε αργά την περασμένη Δευτέρα ένα σχέδιο βάσει του οποίου το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις ζημίες από τις καταθέσεις σε λίρες που έχουν μετατραπεί σε ξένα νομίσματα, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό ράλι για το τουρκικό νόμισμα. 

Παράλληλα οι Τούρκοι δεν πούλησαν δολάρια σε μεγάλες ποσότητες τη Δευτέρα και την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι κρατικές παρεμβάσεις, εν τω μεταξύ, στοίχισαν στην κεντρική τράπεζα περισσότερα από 8 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς traders. Η κεντρική τράπεζα πούλησε 1,35 δισ. δολάρια σε άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου για να στηρίξει τη λίρα όταν ήταν περίπου 13,5 ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία.

Η ημερήσια πορεία του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας

 

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «AHaber», ο Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23,8 δισεκατομμύρια λίρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου κατά του δολαρίου. Ωστόσο, τα στοιχεία από τον τραπεζικό επόπτη BDDK έδειξαν ότι μετά τη μεγάλη συσσώρευση δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι μεμονωμένοι καταθέτες διατήρησαν 163,7 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη Τρίτη, σχεδόν αμετάβλητα από τη Δευτέρα και την Παρασκευή, όταν το σύνολο ήταν 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπό την πίεση του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% από τον Σεπτέμβριο, παρά τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί σε περισσότερο από 21%. Οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να ξεπεράσουν το 30% το επόμενο έτος εν μέρει λόγω της υποτίμησης της λίρας, προβλέπουν οικονομολόγοι. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε άνοδο 2,6% το πρωί της Δευτέρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία αποσταθεροποίησης η Τουρκία, ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης στο τουρκικό Χρηματιστήριο μετά τη βουτιά κατά σχεδόν 9%, με τη λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι δολαρίου και ευρώ και εκκλήσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων.