ΓΔ: 916.44 0.11% Τζίρος: 22.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Άλμα τιμών στο Χρηματιστήριο, ξεπέρασε τις 920 μον. ο ΓΔ με οδηγό τις τράπεζες

Υπεραποδίδουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών, άνοδος που συνοδεύεται με σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών. Εκτός κλίματος Aegean, Lamde Develpment και ΔΕΗ.

Με τις τραπεζικές μετοχές να αποκομίζουν ισχυρά κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε δυναμικά την εβδομάδα αποκομίζοντας κέρδη +1,61% φτάνοντας τις 921,08 μονάδες ενώ σημαντικά βελτιωμένες εμφανίζονται και οι συναλλαγές.

Επιπλέον η άνοδος του ΧΑ σημειώνεται παρά την μεγάλη πτώση των ξένων αγορών την προηγούμενη εβδομάδα και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για τον κίνδυνο διόρθωσης λόγω της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι και σήμερα η Ευρώπη κινείται πτωτικά με τον Euro Stoxx 50 να σημειώνει πτώση -0,25% ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα futures στη Νέα Υόρκη. 

Μεγάλος πρωταγωνιστή και της σημερινής συνεδρίασης είναι οι τράπεζες με τον δείκτη του κλάδου να αποκομίζει, στις 12.54, σχεδόν διπλάσια δείκτη σε σχέση με την γενικότερη εικόνα της αγοράς. Συγκεκριμένα ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει άνοδο +3,60% ενώ ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό +1,61%. Κέρδη της τάξης του +1,86% αποκομίζει ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης με οδηγούς, εκτός των τραπεζών, την μετοχή της Coca Cola HBC με +3,51)%, την Jumbo με +1,89%, τον ΟΤΕ με +1,16%. Εκτός κλίματος βρίσκονται η μετοχή της Lamda Develpment που σημειώνει μικρή πτώση -0,21%, η Aegean με -0,39% ενώ υπο πίεση παραμένει και η μετοχή της ΔΕΗ (+0,28%).

Εντυπωσιακό είναι το ξεκίνημα του έτους για τις τραπεζικές μετοχές ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η μεγάλη άνοδος των μετοχών του κλάδου συνοδεύεται από μεγάλη αύξηση των συναλλαγών. Αυτή την ώρα οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τις τράπεζες.

Η μετοχή της Alpha Bank αποκομίζει κέρδη +3,95%, η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά +3,98%, η Eurobank κατά +2,79% ενώ κέρδη +3,34% αποκομίζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο τραπεζικός κλάδος επανέρχεται έτσι στο προσκήνιο και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, και της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα. Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για την ανάπτυξη του κλάδου, την παραγωγή νέων δανείων και την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας στοιχεία που μπορεί να αναγεννήσουν το 2022 τις μετοχές του κλάδου μετά από πολλά χρόνια πτώσης και απαξίωσης.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές. Ράλι αναμένει η Axia για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με βάση τις νέες τιμές στόχους, ενώ διατηρεί σε όλες τη σύσταση buy. Θέτει τον πήχη για τις μετοχές των τραπεζών σε πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την Εθνική θέτει την τιμή-στόχο τα 6,00 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,80 ευρώ, για την Eurobank τα 1,50 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2,15 ευρώ. εγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Eurobank Equities τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% σε σχέση με τους ομολόγους της περιφέρειας της ΕΕ. Η χρηματιστηριακή θέτει στόχους για την Αlpha Bank στα 1,37 ευρώ, για την Εθνική 3,48 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,84 ευρώ. Η BofA δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,45 ευρώ, για την Εθνική τα 3,30 ευρώ, για την Eurobank τα 1,15 ευρώ και για την Πειραιώς τα 1,40 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πακέτα της Εθνικής με αξία πάνω από 23 εκατ. πέρασαν από το ταμπλό στο ΧΑ

Σχεδόν ο μισός τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση έχει καλυφθεί από τρεις συναλλαγές πακέτων της Εθνικής, που ενδέχεται να συνδέονται με κινήσεις από fund, ενόψει της αναθεώρησης του δείκτη MSCI.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πτόησε τις τράπεζες η νέα «βουτιά» στα ξένα χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη +1,32% για τον Γενικό Δείκτη παρά τις ισχυρές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπεραπέδωσαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές, με +3,90%. Κάτω από τα 9 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.