ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Sell off στις διεθνείς αγορές, σε υψηλό 20 μηνών το δολάριο, κέρδη για ομόλογα

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ενώ 1% χαμηλότερα κινούνται τα futures της Wall Street. Σε υψηλό 20 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ, σημαντικά κέρδη και για το πετρέλαιο.

Συνθήκες sell off καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πτωτικά κινούνται τα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν διπλό κίνδυνο. 

Από τη μία πλευρά η πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού της και από την άλλη η κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, δημιουργούν διαθέσεις επιθετικών ρευστοποιήσεων. Την ίδια ώρα αρνητικά είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, με τη γερμανική να έχει συρρικνωθεί 0,7% στο δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 112,7 μονάδες από 113,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Ο παραπάνω συνδυασμός οδηγεί τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 σε πτώση -1,84%, με την αυτοκινητοβιομηχανία να είναι ο τομέας που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και αποδυναμώνεται σχεδόν 3%. Στο -2,34% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί -1,48%, ενώ -2,5% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Η ίδια εικόνα και στις μεγάλες αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB αποδυναμώνεται -2,13% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί -2,10%

Παράλληλα ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος «παρακολουθεί» τις αγορές 50 χορών, εμφανίζει απώλειες 8,1% από τις αρχές Ιανουαρίου και είναι «έτοιμος» να βιώσει τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2008. Πτώση που θα ξεπεράσει το -1% υποδεικνύουν τα futures της Wall Street για Dow Jones και S&P 500, ενώ -0,95% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές τον Ιανουάριο 

 

Η πτωτική πορεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο εντάθηκε περισσότερο αυτήν την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα μπορεί να καταστεί αρκετά επιθετική τόσο αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων όσο και με τη μείωση των αγορών ομολόγων ώστε να καταστεί πιο «φυσιολογικός» ο ισολογισμός της. 

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων έχει βασικό κερδισμένο το δολάριο, το οποίο διαμορφώνεται σε υψηλό 20 μηνών τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γεν. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να φθάνει ενδοσυνεδριακά έως και το υψηλό του 1,84%, ενώ αυτή του γερμανικού 10ετούς να ενισχύεται σχεδόν 67% και να διαμορφώνεται στο -0,0190%. 
 

Ράλι για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 

 

Ανοδικές τάσεις για την αγορά πετρελαίου με το brent να ενισχύεται 0,81% στα 88,91 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,84% στα 87,36 δολάρια. Το sell off στις μετοχές δεν οδηγεί τους επενδυτές στην ασφάλεια της αγοράς πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,45% στα 1.785 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 0,82% στα 22,49 δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κάθετη πτώση η Wall Street μετά το άλμα του πληθωρισμού

Για εβδομαδιαίες απώλειες από 4% έως και πάνω από 5% κινούνται οι δείκτες της Wall Street με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση. Μεγάλες απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο 3,7% η εβδομαδιαία πτώση του Stoxx 600.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ανοδική κίνηση οι ευρωαγορές, μειώνονται οι φόβοι για τα επιτόκια

Με τον φόβο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες να απομακρύνεται, το επενδυτικό κλίμα έχει ενισχυθεί ενώ και τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου δίνουν ώθηση στην αγορά.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο και προσέγγιση των 890 μονάδων

Οι ανακοινώσεις ικανοποιητικών αποτελεσμάτων έφεραν εκτίναξη 3% για τον τραπεζικό δείκτη και έδωσαν ορμή στον Γενικό Δείκτη για να κλείσει με άνοδο 1,60%. Υποστηρικτικό το διεθνές κλίμα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.