ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds_corp
Πηγή: Shutterstock

Κοπάζει η θύελλα για τα ελληνικά ομόλογα, υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς

Έπεσε κάτω από το 2,3% το ελληνικό 10ετές. Η JPMorgan συστήνει αγορά ελληνικών ομολόγων, θεωρώντας τα ως το καλύτερο trade μεταξύ αυτών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινούνται οι αποδόσεις τόσο των ελληνικών ομολόγων όσο και αυτών των περισσότερων κρατών - μελών της ευρωζώνης, μετά τη χθεσινή «εκτίναξή» τους και εν αναμονή ορισμένων μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ που μπορεί να αλλάξουν τις διαθέσεις στις αγορές. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί από το 2,3% και διαμορφώνεται λίγο μετά τις 14:00 στο 2,296%, επίπεδο αρκετά υψηλότερο από αυτά που έχει συνηθίσει η οικονομία το τελευταίο διάστημα, ενώ για το 5ετές φθάνει στο 1,372%, έχοντας ενισχυθεί ενδοσυνεδριακά πάνω και από το επίπεδο του 1,48%. 

Η σημερινή πορεία για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου 

 

Η νέα αύξηση των αποδόσεων για το κρατικό χρέος στην Ευρώπη έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των δηλώσεων της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα, εάν κριθεί απαραίτητο, θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. 

Την ίδια ώρα αρκετά καθησυχαστική για τη μελλοντική πορεία των ελληνικών χρεογράφων εμφανίζεται σε έκθεσή της η JPMorgan, η οποία τονίζει ότι αποτελούν το καλύτερο trade έναντι όλων των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να έχουν, έως το τέλος Μαρτίου, την ισχυρή υποστήριξη από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να παρέμβει στην αγορά για να αποτρέψει ανεξέλεγκτη πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων. Επιπλέον, μετά τον Μάρτιο, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με αγορές ελληνικών τίτλων, εάν υπάρχει κάποια αναταραχή στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με συνέπεια να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για λόγους που δεν συνδέονται με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στη χώρα.

Η σημερινή πορεία για την απόδοση του 5ετούς ομολόγου

 

Επίσης, οι αγορές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει φέτος σχετικά μικρές δανειακές ανάγκες, της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, τις οποίες θα μπορέσει με σχετική ευκολία να καλύψει, έστω και με αυξημένο κόστος δανεισμού, το οποίο πάντως δεν θα επηρεάζει σοβαρά τη συνολική εικόνα εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Άλλωστε, προς το παρόν τουλάχιστον, οι αγορές δεν έχουν κάποια «σήματα» που εμπνέουν ανησυχία για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλίσεων από τους στόχους που έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η χθεσινή αναταραχή στα ομόλογα δεν προκάλεσε σοβαρές, ευρύτερες επιπτώσεις και το χρηματιστήριο κράτησε την ψυχραιμία του, σημειώνοντας μικρή πτώση.

Εν τω μεταξύ, οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται υποστηρικτικοί για την Ελλάδα, «δείχνοντας» στην κατεύθυνση νέων αναβαθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα, από την οποία η χώρα απέχει σήμερα κατά δύο βαθμίδες στις κλίμακες της S&P Ratings και της Fitch. «Αρκετά λογική» χαρακτήρισε χθες, μιλώντας στο Reuters, την πιθανότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο ο επικεφαλής αναλυτής Ευρώπης της Standard & Poor's, Φρανκ Γκιλ. Όπως τόνισε, η Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να διαθέτουν «προστατευτικά αποθέματα ασφαλείας» απέναντι στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σφυροκόπημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ

Αποτέλεσμα των ανησυχιών των αγορών είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει έως και στο 4,3%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το γερμανικό 10ετές, η απόδοση του οποίου διαμορφώνεται υψηλότερα του 2,1%. 
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Η προσδοκία ταχύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε διάφορους επενδυτικούς δείκτες, τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά.