ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Πιθανή η διακοπή αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ μετά το γ' τρίμηνο

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τον προγραμματισμό της λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού αλλά και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να διακόψει τις «καθαρές» αγορές ομολόγων στο γ’ τρίμηνο του έτους, χωρίς αυτό να σημάνει ότι θα επακολουθήσουν αυξήσεις επιτοκίων, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Φ. Βιλερουά ντε Γκαλό, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας. 

Μιλώντας στο CNBC ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να φέρει ένα επίπεδο «προαιρετικότητας» στη σκέψη της όταν συνεδριάσει ξανά στις 10 Μαρτίου.

«Για μένα, η αυξημένη προαιρετική δυνατότητα σημαίνει ότι πιθανώς θα πρέπει να αποφασίσουμε για μια ημερομηνία λήξης των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων… Και νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι γύρω στο 3ο τρίμηνο, αλλά το ακριβές σημείο πρέπει να συζητηθεί», υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, συνολικής αξίας 1,85 τρισ. ευρώ, ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, αλλά οι αγορές στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ θα αυξηθούν ώστε να μη δημιουργηθεί «κενό» στις αγορές ομολόγων. Το APP είχε συνεχιστεί με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το PEPP, αλλά θα αυξηθεί στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ «για όσο διάστημα χρειαστεί». Η ΕΚΤ αναμένει επίσης ότι όλες οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν «λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ».

Ωστόσο, ο Βιλερουά υποστήριξε ότι  το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα στάδια θα μπορούσε να αλλάξει, λέγοντας στο CNBC ότι η διατύπωση «σύντομα» στην καθοδήγηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να διαγραφεί. Επομένως, το τέλος της αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα αύξηση επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο.

«Αναρωτιέμαι αν δεν πρέπει να το παρατήσουμε αυτό «σύντομα», προκειμένου να έχουμε περισσότερες επιλογές σχετικά με το ημερολόγιο του δεύτερου βήματος. Η καθοδήγηση είναι σημαντική για να δίνει σαφήνεια, αλλά δεν πρέπει να φτάνει στο σημείο να μας δένει τα χέρια, ειδικά σε αβέβαιες στιγμές... Ακολουθούμε την αλληλουχία μας, έχουμε μια ξεκάθαρη καμπύλη. Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε για το πρώτο βήμα τον Μάρτιο. Θα δούμε», σημείωσε.

Παρά το ότι σε αρκετές περιπτώσεις η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει πολιτική ανάλογη με αυτή της Fed στα επιτόκια, οι αγορές έχουν, ήδη, προεξοφλήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022, με δεδομένη και τη διατήρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη σε υψηλό αρκετών ετών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετακίνητη η ΕΚΤ για τα επιτόκια: Καμία αύξηση μέσα στο 2022

Χωρίς την παραμικρή αλλαγή οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, θεωρείται μεταβατική η αύξηση του πληθωρισμού. Επιβεβαιώθηκε η απόφαση για έκτακτες αγορές ελληνικών ομολόγων, εάν υπάρξει αναταραχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές στην ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2004 λόγω των υψηλών επιτοκίων

Η εκτίναξη στις πληρωμές τόκων στις εμπορικές τράπεζες ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε ζημιές συνολικού ύψους 7,9 δισ. το 2023. Δεν θα μοιράσει μέρισμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.