ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Ηχηρό «παρών» ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, άνοδος με ώθηση από τις τράπεζες

Οι αναλυτές βλέπουν πιθανή την κατάκτηση των 1.000 μονάδων, καθώς η αγορά κερδίζει συνεχώς έδαφος με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Προσδοκίες για αναβάθμιση τον Απρίλιο από την S&P.

Μπορεί η προηγούμενη απόπειρα διάσπασης των υψηλών 7ετίας στις 20 Ιανουαρίου να έπεσε πάνω στο βίαιο γύρισμα των διεθνών αγορών και στην επιδείνωση του κλίματος, κάτι που οδήγησε και το Χ.Α. σε διόρθωση έως τις 911 μονάδες, όμως πλέον υπάρχουν σαφώς ευνοϊκότεροι οιωνοί για πιο στέρεη ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο. 

Οι διεθνείς αγορές έχουν επιστρέψει για τα καλά, ξεπερνώντας τους πρόσφατους κλυδωνισμούς λόγω της αλλαγής πολιτικής των Fed και ΕΚΤ, καθώς εκτιμάται ότι η προσαρμογή στη νομισματική πολιτική θα είναι σταδιακή και δεν θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκαναν ράλι αντίδρασης έως +2,72%, ενώ εξαιρετική εικόνα είχαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, δείχνοντας ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι (πλέον) υπερβολικά… ισχυρές για να αφεθούν να «κρεμάσουν» εξαιτίας μιας αλλαγής  νομισματικής πολιτικής υπό το φόβο του πληθωρισμού. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη παραμένουν θετικές και αποτελούν αντίβαρο στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

Ο DAX της Φρανκφούρτης «βλέπει» ξανά τις 15.500 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται πάνω από τις 7.100 μονάδες, ενώ ισχυρό ράλι καταγράφηκε και στον ευρωπαϊκό νότο με τον ιταλικό FTSE MIB στο +2,72% και τον ισπανικό IBEX 35 στο +1,98%

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ανοδικό του momentum, κλείνοντας χθες πάνω από τις 960 μονάδες για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά. Με τη μετοχή – leader της αγοράς, τον ΟΤΕ, που επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 10,26% σε νέα υψηλά 14 ετών και τις τράπεζες να έχουν αυξήσει κατακόρυφα την επιρροή τους στην αγορά, ύστερα από την «κούρσα» των πρώτων 27 συνεδριάσεων του ’22, ασφαλώς αναβαθμίζονται και τα περιθώρια ανόδου του κεντρικού δείκτη. 

Πλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επηρεάζουν τον Γ.Δ. σε ποσοστό 23,24%, αποτελώντας τον κλάδο – καταλύτη για την πορεία όλης της αγοράς. Μετά και τη χθεσινή άνοδο, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά από πολλά χρόνια, ανέρχεται στα 12,8 δισ. ευρώ. 

Η προοπτική της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας που θα σημάνει και την επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές, η πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων και η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, αναβαθμίζουν και την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου που πλέον έχει μπροστά του το στοίχημα των 1.000 μονάδων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο έγκριτοι αναλυτές της ελληνικής αγοράς, οι κ.κ. Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ και Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, σε πρόσφατες αναλύσεις τους, κάνουν λόγο για πιθανή ανάκτηση των 1.000 μονάδων μέσα στο τρέχον έτος. 

Ο αναλυτής της Merit ΧΑΠΕΥ διατυπώνει τη μακροπρόθεσμα θετική στάση της χρηματιστηριακής για το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας τιμή – στόχο για το Γενικό Δείκτη τις 1.037 μονάδες εντός του έτους. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή σε πολύ πρόσφατη έκθεσή του είχε τονίσει πως πλέον «οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές, καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν». 

Με λίγα λόγια, η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά πάνω από τις 950 – 960 μονάδες, και αν σήμερα και προσεχώς δεν παλινδρομήσει εκ νέου χαμηλότερα και κρατήσει αυτή τη ζώνη, τότε κάλλιστα τους επόμενους μήνες μπορεί να κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Το οποίο άλλωστε δεν απέχει πλέον του 4,5%.  

Βεβαίως, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «επιστρέφει» μετά από μια υπερδεκαετή επενδυτική απομόνωση, που «έλιωσε» την αγορά και τις αποτιμήσεις, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο εξελίσσονταν το πιο πλουραλιστικό και ανθεκτικό bull market όλων των εποχών. 

Μπορεί ο Γ.Δ. να έκλεισε σε υψηλά 7ετίας αλλά μόλις πρόσφατα υπερκέρασε τη ζημιά από τον Covid-19, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες σε υψηλό διετίας, ήτοι στα επίπεδα που είχε στις 21 Φεβρουαρίου 2020, στο ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα. Τα περιθώρια λοιπόν περαιτέρω «επιστροφής» του ελληνικού χρηματιστηρίου – αν διατηρηθεί καλό το κλίμα διεθνώς – είναι μεγάλα και φυσικά ο στόχος των 1.000 μονάδων για το Γ.Δ. δεν είναι μακριά. 

Η κούρσα των αναβαθμίσεων από Fitch και Standard & Poor’s

Μετά τη βελτίωση της βαθμολογίας της χώρας από τον οίκο Fitch στα μέσα Ιανουαρίου, έρχεται η δήλωση του στελέχους του οίκου Standard & Poor’s ότι είναι πολύ πιθανή μια αναβάθμιση εντός του προσεχή Απριλίου να «σφραγίσει» την εξελισσόμενη αλλαγή… πίστας. 

Η πιθανή επιστροφή στο investment grade μέσα στο 2022 ή στις αρχές του 2023, μετά την αναβάθμιση προοπτικών από τον οίκο Fitch, αλλά και της πιθανής βελτίωσης της βαθμολογίας από την S&P, δημιουργεί ένα νέο επενδυτικό τοπίο με ισχυρές δόσεις ευρωπαϊκής κανονικότητας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όλα τα… λεφτά στις τράπεζες 

Κυριότερος παράγοντας ποιότητας όλων των τελευταίων ημερών, που αντανακλά την εισροή σημαντικών ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η αυξημένη αξία συναλλαγών, καθώς από τα 115,7 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης, χθες ο τζίρος ανήλθε στα 125,82 εκατ. ευρώ. Η νέα σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο, που την Τρίτη διακίνησε 60,3 εκατ. ευρώ, ο μεγαλύτερος τζίρος από τον Νοέμβριο του 2020 ήτοι των τελευταίων 15 μηνών, ενώ χθες διακίνησε 67,4 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι στο «παιχνίδι» έχουν μπει ισχυρά χαρτοφυλάκια. 

Πλέον, από την αρχή του χρόνου και σε 27 συνεδριάσεις ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 7,50%, o FTSE 25 είναι στο +9,20%, o Mid Cap κερδίζει 5,10% (είχε κάνει ράλι +34% το 2021), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει εντυπωσιακά κέρδη 27%! Πλέον, η Alpha Bank καταγράφει ράλι μέσα στο ’22 σε ποσοστό 31,85%, η Πειραιώς Financial +28,68%, η Eurobank +24,30% και η Εθνική +23%
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Στο περιθώριο της ανάκαμψης στην Ευρώπη, προβληματίζει το ενδεχόμενο εκλογών

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αυξάνει το ρίσκο και την αβεβαιότητα. Πιθανή ανοδική αντίδραση της αγοράς - «κλειδί» η αύξηση των συναλλαγών επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλειδί τα deal για το Χρηματιστήριο, στο προσκήνιο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Με επιχειρηματικές συμφωνίες κλείνει ο Ιούνιος στο ΧΑ. Ανακοινώσεις για τη συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Hard Rock για το καζίνο στο ελληνικό, επιταχύνονται οι διεργασίες για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έγιναν «καπνός» 2,5 δισ. στο Χρηματιστήριο, κρίσιμες ανακοινώσεις από Fed

Σε κρίσιμη καμπή οι αγορές, καθώς αναμένεται με αγωνία αν θα αυξήσει σήμερα κατά 0,75% το επιτόκιό της η Fed. Ισοπεδωτική συνεδρίαση ρευστοποιήσεων, με «κόκκινες» όλες τις μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, ψάχνουν κατεύθυνση οι αγορές

Στασιμοπληθωρισμός και αυξήσεις στα επιτόκια «φρενάρουν» τους επενδυτές διεθνώς και μειώνουν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια. Εξαιρετικά «φτωχοί» οι τζίροι τον Ιούνιο στο ΧΑ και στάση αναμονής με μικρές διακυμάνσεις.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Γύρισε στο «συν» ο Γενικός Δείκτης και «βλέπει» πάλι τις 900 μονάδες

Ισχυρά αποτελέσματα των εισηγμένων και διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης δίνουν στο ΧΑ υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών. Κρίσιμη η Παρασκευή, με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ακίνητα, νέος ισχυρός κλάδος στο ΧΑ: Έρχεται... βροχή νέων εισαγωγών

Έντονη κινητικότητα στον κλάδο του real estate με ισχυρό «όπλο» τη νομική μορφή των ΑΕΕΑΠ που παρέχει ισχυρά φορολογικά πλεονεκτήματα. Ποιες είναι οι εταιρείες που παίρνουν σειρά για εισαγωγή. Εξετάζεται αναμόρφωση του κλαδικού δείκτη.