ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrisos, Agores, Gold
Πηγή: Shutterstock

Στο υψηλότερο επίπεδο 8 μηνών ο χρυσός, στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

To προθεσμιακό συμβόλαιο για το πολύτιμο μέταλλο έφθασε έως και τα 1.879,85 δολάρια, ενώ η τιμή spot έχει ενισχυθεί περίπου 5% από τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν σε υψηλό οκτώ μηνών στις αγορές της Ασίας, καθώς οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία ώθησαν τους επενδυτές να αποφύγουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να επιλέξουν τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια. 

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,56% στα 1.879,85 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου 2021. Η κρίση στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και η προοπτική για πιο υψηλό κόστος δανεισμού στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια των πολυτίμων μετάλλων. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η κρίση κλιμακωθεί η πρώτη συνέπεια θα είναι περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα στρέψει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο επενδυτών προς την ασφάλεια του χρυσού. 

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Στέφεν Ίνες, ειδικό στην αγορά πολυτίμων μετάλλων στην εταιρεία  SPI Asset Management, οι προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο είναι ιδιαίερα ευνοϊκές, ενώ η τιμή spot για τον χρυσό έχει ενισχυθεί περίπου 5% από τα τέλη Ιανουαρίου έως και σήμερα, κλείνοντας 10 συνεδριάσεις με σημαντική άνοδο. 

Ο χρυσός θεωρείται συνήθως ως αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών συγκρούσεων και με τις εντάσεις που σιγοβράζουν γύρω από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συνέχισαν να στέλνουν το μήνυμα στις αγορές ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη και επτά αυξήσεις εντός του τρέχοντος έτους. 

Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι κέρδισε 0,3% στα 23,91 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.029,19 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 0,3% στα 2.353,18 δολάρια.

Η σημερινή πορεία για το προθεσμιακό συμβόλαιο χρυσού

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 4% για το πετρέλαιο και 22% για φυσικό αέριο, χάνει τα 2.000 δολ. ο χρυσός

Αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις προμήθειες ενεργειακών προϊόντων εμφανίζονται οι επενδυτές. Αυξάνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου με αποχώρηση από καταφύγια όπως ο χρυσός.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, συνεχίζεται το ράλι στην ενέργεια

Ισχυρά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο που ξεπερνούν το 3%, μετά από το σφυροκόπημα των προηγούμενων συνεδριάσεων. Άνω του 2% η άνοδος για το πετρέλαιο, στο +4% το φυσικό αέριο, ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» τα futures Ευρώπης και Wall Street, ράλι για πετρέλαιο και χρυσό

Μία ανάσα από τα 100 δολάρια το brent, ενώ κέρδη άνω του 9% εμφανίζει η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας. Ισχυρή άνοδος με κέρδη κοντά στο 2% για τον χρυσό. Πτώση μεταξύ 2% και 3% υποδεικνύουν τα futures για την Ευρώπη.