ΓΔ: 1435.74 1.08% Τζίρος: 61.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:51:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Ατμομηχανή» για τις ελληνικές μετοχές η μεγάλη αύξηση των κερδών

Μετά τη σοβαρή υστέρηση του 2021, η κερδοφορία των εισηγμένων αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό πολύ ταχύτερο από τους αντίστοιχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τι εκτιμούν Alpha Finance και Citi. Τι επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μπορεί οι εξελίξεις στην Ουκρανία να έχουν μετατρέψει τον γεωπολιτικό κίνδυνο σε βασικό σημείο αναφοράς για τα χρηματιστήρια αυτή την περίοδο, ωστόσο οι αναλυτές που παρακολουθούν τις ελληνικές μετοχές εστιάζουν, εξετάζοντας τις προοπτικές της αγοράς για το 2022, όλο και περισσότερο στα εταιρικά κέρδη, εκτιμώντας ότι η αναμενόμενη ενίσχυσή τους μέσα στο τρέχον έτος δίνει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στο ΧΑ έναντι των ανεπτυγμένων, αλλά και των αναδυόμενων αγορών.

Οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα κέρδη του δ’ τριμήνου και της χρήσης 2021 είναι λίγες προς το παρόν, κάτι που αποτελεί μόνιμη αδυναμία της ελληνικής αγοράς έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, όπου ήδη οι περισσότερες εταιρείες έχουν παρουσιάσει τα αποτελέσματά τους. Όμως, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta, Μάνος Χατζηδάκης, «τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου επιστρέφουν στο προσκήνιο την ερχόμενη εβδομάδα. Entersoft και Coca Cola (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) την Τρίτη ανοίγουν την αυλαία, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν οι ΟΤΕ (πριν την έναρξη) και Ελληνικά Πετρέλαια».

Η βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών εταιρειών με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που παρατηρούνται σε άλλες αγορές μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΧΑ για το 2022, δημιουργώντας το έδαφος για υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών, ύστερα από την υστέρηση που καταγράφηκε το 2021:

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει η Alpha Finance στην ετήσια στρατηγική ανάλυση για τη χρηματιστηριακή αγορά, για το universe των μετοχών που παρακολουθεί η Διεύθυνση Ανάλυσης της εταιρείας (βλ. γράφημα), αναμένεται αύξηση στα EBITDA και στα κέρδη ανά μετοχή για το 2022 κατά 10% και 20% αντίστοιχα. Αυτή η αύξηση φέρνει τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται 7 φορές τα EBITDA του 2022 και 14,3 φορές τα καθαρά κέρδη του 2022 (15,7 φορές αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες), υποδηλώνοντας discount 24% έναντι του δείκτη Eurostoxx και 20% έναντι του MSCI Emerging Markets αντιστοίχως. Ταυτόχρονα, προσφέρουν μερισματική απόδοση 3,1% ή 4,0% αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες.
    alpha_finance_universe

 

  • Στο ίδιο πνεύμα, η Citi προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή (Earnings per Share – EPS) στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, προβλέποντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, περιμένει αύξηση κατά 34,8% φέτος, και κατά 21,9% το 2023. Πρόκειται για επιδόσεις πολύ καλύτερες από την Ευρώπη (εκτός Βρετανίας), όπου προβλέπει αύξηση 7,4% το 2022 και 7,1% το 2023. Στις ΗΠΑ, αναμένεται αύξηση 7,4% φέτος και 10,1% το 2023. Το γεγονός ότι η κερδοφορία στην Ελλάδα αναμένεται να «τρέξει» ταχύτερα φέτος συνδέεται με τη διαφορά φάσης που βρίσκεται η χώρα: το 2021, τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 8,7% στην Ελλάδα (κυρίως λόγω των επιδόσεων των τραπεζών), ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 64,2% και στις ΗΠΑ κατά 51,7%. Η ελληνική αγορά έχει πλεονέκτημα και έναντι των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης (CEEMEA), όπου τα κέρδη αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 10,3% φέτος και κατά 2,5% το 2023, ενώ το 2021 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 80,5%.

Τράπεζα της Ελλάδος: Βελτιώνεται η κερδοφορία

Σημειώνεται ότι, ευρύτερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν από το 2021 με αρκετά γρήγορους ρυθμούς την κερδοφορία τους, μετά τη μεγάλη μείωση το 2020, λόγω πανδημίας, κάτι που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική:

  • Σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών κερδών καταγράφεται στα στοιχεία των μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών των θεσμικών τομέων της ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.
  • Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει πανδημίας και επιδράσεις βάσης εξηγούν τη βελτίωση αυτή.
  • Πιο συγκεκριμένα, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 43,4% το πρώτο εξάμηνο του 2021 (έναντι μείωσης κατά 27,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2020).
  • Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 12,1% και στη μείωση του εισοδήματος εξαρτημένης εργασίας κατά 3,9%. Αντίθετα, η επίδραση των φόρων μείον επιδοτήσεων στην παραγωγή ήταν αρνητική.
  • Το μερίδιο καθαρού κέρδους (που ορίζεται ως ο λόγος του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος προς την καθαρή προστιθέμενη αξία) διπλασιάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ανήλθε σε 28,2%, από 14,0% το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι ελληνικές τράπεζες «κλειδώνουν» διπλάσιες αποτιμήσεις από το 2019

Η τεράστια διαδρομή που έχουν διανύσει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το 2019: Τι δείχνει η σχέση τιμής προς τη λογιστική αξία. Πώς οι διεθνείς επενδυτές θα επιβεβαιώσουν με τα κεφάλαιά τους την αλλαγή επενδυτικής «πίστας».
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Γιατί παραμένουν φθηνές οι μετοχές

Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Χάνουν το πλεονέκτημα των επιτοκίων, αλλά θα είναι αντίβαρο η αύξηση χορηγήσεων. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ΧΑ παίζει... μπάλα μόνο του: Πρώτο με διπλάσια απόδοση από τον δεύτερο

Ο Economist πίνει... ούζο στο όνομα της ελληνικής αγοράς: Κορυφαία πραγματική απόδοση στον κόσμο με απόσταση σχεδόν 20 μονάδων από τη δεύτερη. Γιατί δεν είναι υπερβολικές οι αποτιμήσεις των μετοχών: οι κρίσιμοι δείκτες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.
ΑΓΟΡΕΣ

Αγοράζουν μετοχές οι ασφαλιστικές αλλά όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν κατά 108 εκατ. τις θέσεις τους σε μετοχές, αλλά τοποθέτησαν μόνο 5 εκατ. σε ελληνικούς τίτλους. Γιατί αποφεύγουν το ΧΑ και πότε θα αλλάξουν στάση.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Ράλι κερδών από τις εισηγμένες, υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο

Μεγάλη βελτίωση αποτελεσμάτων με διπλασιασμό κερδών προ φόρων επιτυγχάνουν φέτος οι εισηγμένες, αύξηση 64,5% στον κύκλο εργασιών. Θετική απόδοση του Γενικού Δείκτη, έναντι διψήφιας υποχώρησης σε Ευρώπη - ΗΠΑ.