ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έφθασε 1,43% από το 1,4%, που κυμαίνονταν χθες. Στην αγορά πτωτικά κινείται το ευρώ σήμερα καθώς νωρίς το απόγευμα διαπραγματευόταν στα 1,1005 δολ.

Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φθάσει το 1,43% από το 1,4%, που κυμαίνονταν χθες. Ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία κυμαίνεται στο 0,57% από 0,555%.

Αντίθετα το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ήταν σήμερα θετικό και οι αποδόσεις τους σημείωσαν υποχώρηση καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις με αφορμή την νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο Χονγκ-Κονγκ.

Παράλληλα το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Νοέμβριο όπως έδειξαν σήμερα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,3 μονάδες από 100,8 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αγορές κινούνται υποτονικά σήμερα καθώς έχουν ήδη εισέλθει στο "κλίμα" της αργίας της Εορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πρόοδο των Αμερικανο - Κινεζικών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη μίας πρώτης εμπορικής συμφωνίας, εξέλιξη η οποία όμως ευνοεί περισσότερο τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) περιορισμένο ήταν σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 7ετές ομόλογο με 9 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,41% από 1,39% χθες έναντι 0,36% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί ελαφρώς στο 1,77% από 1,76% χθες.

Στην αγορά πτωτικά κινείται το ευρώ σήμερα καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1005 δολ. από το επίπεδο των 1,0098 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Περιορισμένη σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω αργίας στις ΗΠΑ. Ευνοϊκό το κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα μετά τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ χθες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση, το ΑΕΠ των ΗΠΑ εμφάνισε σε ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση στο τρίτο τρίμηνο αύξηση μεγαλύτερη (2,1%) των προβλέψεων (1,9%).

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,273%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,338%, στο 3μηνο στο -0,406% και στο μήνα στο -0,454%. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1005δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για τα ομόλογα της Ελλάδας

Με βάση την ανάλυση των CDS, που τιμολογούν καθημερινά τον κίνδυνο των ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι κατατάσσονται από την αγορά στην επενδυτική βαθμίδα, παρότι δεν έχει γίνει αναβάθμιση από τους οίκους.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.