ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Eurobank

Eurobank: Ισχυρές προοπτικές «βλέπουν» Euroxx και Pantelakis Sec.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό των NPEs αλλά και η ανακοίνωση της διοίκησης για παροχή μερίσματος για το έτος χρήσης 2022.

Στην επίτευξη οικονομικών μεγεθών υψηλότερων και από τις εκτιμήσεις της διοίκησής της αλλά και στο γεγονός ότι είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που πέτυχε μονοψήφιο ποσοστό NPEs, εστιάζουν τόσο η Euroxx όσο και η Pantelakis Securities στα πρώτα σχόλιά τους για τα αποτελέσματα της Eurobank

Σύμφωνα με τη Euroxx τα αποτελέσματα της Eurobank ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής λόγω μεγαλύτερων του αναμενόμενου ορισμένων εσόδων, ενώ η επίτευξη ποσοστού 6,8% για τα NPEs αποτελεί κάτι παραπάνω από θετική εξέλιξη. 

Στα θετικά η ανακοίνωση ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε παροχή μερίσματος για το έτος χρήσης 2022, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ενώ διατηρεί σε ισχύ το φιλόδοξο business plan για το διάστημα 2022 – 2024. Παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μικρή επίπτωση στην πορεία της τράπεζας, λόγω πολύ χαμηλής έκθεσής της στις αγορές τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας. 

Από την πλευρά της η Pantelakis Securities τονίζει ότι η Eurobank «έκλεισε» με ισχυρά μεγέθη του 2021 και παραμένει αισιόδοξη για την πορεία της το τρέχον έτος, με τα μεγέθη του 2021 να είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών της χρηματιστηριακής. 

Στην ανάλυση τονίζεται τόσο η θετική πορεία της μείωσης των NPEs όσο και το γεγονός ότι η Eurobank βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον SSM προκειμένου να επιστρέψει στην παροχή μερίσματος στους μετόχους της, μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Όπως υπογραμμίζεται η Eurobank έχει τη δυνατότητα παροχής μερίσματος, καθώς η προοπτική για τα κέρδη της είναι τέτοια ώστε μπορεί και να καλύψει την ανάπτυξή της και να διατηρήσει σε πολύ καλή πορεία την κεφαλαιακή της επάρκεια. 

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 64,9% έναντι του 2020 σε 482 εκ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 585εκ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 424εκ. το 2021. Παράλληλα ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,8% στο τέλος του 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη. Τα συνολικά NPEs υποχώρησαν κατά €2,9δισ. το 2021 και διαμορφώθηκαν σε €2,8δισ. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 69,2%.

Επίσης οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 14,5% και 16,8% στο τέλος του 2021, αυξημένοι κατά 60 και 50 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Euroxx: Λειτουργική κερδοφορία για τις τράπεζες το δ' τρίμηνο

Αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες πέτυχαν οι τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ προσέλκυσαν νέες καταθέσεις και μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σύμφωνα με τους στόχους τους.