ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
Φωτο: Shutterstock

ΟΠΕΚ: Θα υπάρξει αναταραχή στη ζήτηση πετρελαίου λόγω του πολέμου

Ο διεθνής οργανισμός διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει φέτος στο επίπεδο των 4,15 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό καθώς οι τιμές του αργού εκτινάσσονται στα ύψη, αλλά δεν άλλαξε τις προβλέψεις του για ισχυρή ζήτηση φέτος.

Σε μηνιαία έκθεση, ο ΟΠΕΚ εμμένει στην άποψή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 4,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την COVID-19 αναδιαμόρφωσαν την παγκόσμια οικονομία και εκτιμήσε ότι αυτό θα είχε αρνητικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία – ειδικά όσον αφορά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση του πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή θα επηρεάσουν τη ζήτηση πετρελαίου σε διάφορες περιοχές», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

«Ενώ η χρονιά ξεκίνησε σε σχετικά σταθερή βάση, τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στο σχόλιό του για την παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου εξακολουθεί να αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να επιβραδύνουν τη ζήτηση πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας «χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα αναφέροντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να ανακοπεί η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 14 μηνών οι τιμές του πετρελαίου μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Αναλυτές επανεξετάζουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, ώστε να λάβουν υπόψη τον συνεχιζόμενο περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ καθώς και των Αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου.