ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

«Ψαλίδι» στις προβλέψεις των αναλυτών για τις μετοχές στην Ευρώπη

Οι νεότερες εκτιμήσεις για τον δείκτη Stoxx 600 αντανακλούν τις πιθανές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεγάλη μείωση προβλέψεων για τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εκτίναξη στις τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας αλλά και η διαφαινόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πλήττουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και οδηγούν τους στρατηγικούς αναλυτές σε μείωση των εκτιμήσεών τους για την πορεία των κορυφαίων ευρωπαϊκών δεικτών το 2022. 

Πλέον εκτιμούν ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 θα κλείσει το έτος ουσιαστικά κοντά στο επίπεδο των 488 μονάδων, σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας μεταξύ 16 διαχειριστών κεφαλαίων που πραγματοποίησε το Bloomberg. Η πρόβλεψη υποδεικνύει μία άνοδο κοντά στο 12% σε σύγκριση με το κλείσιμο του δείκτη στην αρχή της εβδομάδας, μετά από ένα επιθετικό sell off που οδήγησε σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

«Παγώμα» για τον Stoxx 600 αναμένουν οι αναλυτές 

 

Οι αναλυτές έχουν μειώσει, κατά μέσο όρο, κατά 3,7% την εκτίμησή τους για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν διστάζουν να τις «κόψουν» έως και 12%, καθώς θεωρούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις θα πλήξουν τόσο την οικονομία όσο και τα μεγέθη των επιχειρήσεων, ενώ θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να εφαρμόσει πιο επιθετική νομισματική πολιτική. 

«Προχωρήσαμε σε μείωση της τιμής – στόχου για τον Stoxx 600 προκειμένου να ευθυγραμμιστούμε με την εκτίμηση για χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή αλλά και της υψηλότερης αβεβαιότητας που υπάρχει στις αγορές», σημειώνει ο Εμανουέλ Κάου, αναλυτής της Barlclays. 

Όπως επισημαίνει, οι ειδήσεις που θα υπάρξουν από τον πόλεμο και ορισμένα τεχνικά δεδομένα θα είναι αυτά που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών, η οποία αναμένει ότι θα συνεχίσει, με κάποια διαλείμματα, να είναι πτωτική. Ο Κάου τοποθετεί την τιμή – στόχο για τον Stoxx 600 στις 465 μονάδες έως το τέλος του έτους, προχωρώντας σε μείωση της προηγούμενης εκτίμησής τους κατά 11%. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες είχαν ήδη ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2022 εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και επιθετικής στροφής από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο, δεδομένης της έκθεσής τους στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς η ήπειρος προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες έχουν επίσης ενισχύσει τις ανησυχίες για διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση. 

Αντικατοπτρίζοντας αυτούς τους μακροοικονομικούς κινδύνους, οι αναλυτές της UBS με επικεφαλής τον Νικ Νέλσον, οι οποίοι ήταν  μεταξύ των ιδιαίτερα αισιόδοξων για την Ευρώπη πριν τη ρωσική εισβολή, μειώνουν σχεδόν κατά 50% την εκτίμησή τους για τα κέρδη ανά μετοχή. Αναμένουν πλέον ότι θα τρέξουν με ρυθμό 8% έναντι 15% που εκτιμούσαν πριν από ένα μήνα, ενώ αναμένουν ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το 2022 αμετάβλητος. 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2020 οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή 

 

Ανάλογες διαθέσεις εμφανίζονται και μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα της Bank of America. Η έκθεση τους σε ευρωπαϊκές μετοχές μειώθηκε αισθητά τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δίνουν «underweight» σύσταση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Μετά τη φετινή πτώση του Stoxx 600 κατά 11%, το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα της BofA αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ανακάμψουν τουλάχιστον κατά 5%, ενώ το ένα τρίτο των επενδυτών βλέπει περιθώρια περαιτέρω πτώσης της αγοράς. Θεωρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, ακολουθούμενο από παγκόσμια ύφεση και πληθωρισμό.

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων δημιουργούν ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές μετοχές», εκτιμά η Μίλα Σάβοβα της BofA και αναμένει ότι ο Stoxx 600 μπορεί να υποχωρήσει έως και τις 410 μονάδες, για να κλείσει το 2022 στο επίπεδο των 430 μονάδων. 

Η πιο απαισιόδοξη στάση στην έρευνα του Bloomberg προέρχεται από την TFS Derivatives, που βλέπει τον Stoxx 600 να υποχωρεί περίπου 13% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. «Υπάρχει ακόμη καθοδικός κίνδυνος για την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, παρόλο που ο Stoxx 600 έχει υποτιμηθεί πρόσφατα σχεδόν κατά 20%,» εκτίμησε ο Στέφαν Έκολο, ο οποίος αναμένει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης θα κλείσει το 2022 στο επίπεδο των 380 μονάδων. «Με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, την άνοδο του πληθωρισμό, τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τελικά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια ύφεση κάποια στιγμή αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους», εκτιμά ο Έκολο.

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι πιο αισιόδοξοι, όπως ο Μίσλαβ Κατετζκα της JPMorgan Chase, ο οποίος αναμένει ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 500 μονάδες (έναντι 520 που προέβλεπε πριν).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αρνητικό ρεκόρ 19 ετών στις εισαγωγές εταιρειών σε αγορές της Ευρώπης

Τα έσοδα από IPO έχουν φθάσει στα 30 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, δηλαδή στο χειρότερο επίπεδο από το 2003. Μεγάλος εχθρός των αρχικών δημόσιων εγγραφών η έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο, στο «τιμόνι» Εθνική και Mytilineos

Εθνική και Mytilineos πρωταγωνιστούν μετά την αναβάθμιση από MSCI, ενώ και η Jumbo «γράφει» σημαντικά κέρδη επειδή απέφυγε τη διαγραφή. Ράλι για δεύτερη συνεδρίαση από την Coca Cola, πάνω από 1% η άνοδος για τον ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Στη σκιά νέων κινδύνων για ύφεση τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Το «ψαλίδισμα» των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και η πορεία βασικών οικονομικών δεικτών φέρνουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες ακόμη και για ύφεση, κάτι που δημιουργεί νέους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.