ΓΔ: 783.28 -2.76% Τζίρος: 54.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:27:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, EKT, Lagarde
Πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τον Μάρτιο 2023 αναμένουν οι αγορές

Στο 0,5% «βλέπουν» το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης το επόμενο 12μηνο οι traders, με την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι η ευρωζώνη δεν απειλείται από στασιμοπληθωρισμό.

Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός των επόμενων 12 μηνών θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τις αγορές χρήματος (money markets), εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού. 

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στο 0,5% έως τον Μάρτιο του 2023. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη φορά που τα επιτόκια της ευρωζώνης αυξήθηκαν με τόσο γρήγορο ρυθμό ήταν πριν από 15 χρόνια, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. 

Η Eurostat θα ανακοινώσει την Παρασκευή τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έχει «τρέξει» και τον Μάρτιο με υψηλό ρυθμό και θα κατακτήσει νέο υψηλό για διάστημα αρκετών δεκαετιών. 

 

Πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μία ακόμη συνέντευξή της υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού για τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή «παγωμένη» ανάπτυξη και ταυτόχρονα ράλι των πληθωριστικών πιέσεων. 

Σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 26 Μαρτίου η κα Λαγκάρντ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Το προϊόν της ζώνης του ευρώ επέστρεψε στο προ της κρίσης επίπεδό του, η ανάπτυξη συνεχίζεται και η αγορά εργασίας διατηρείται ισχυρή. Βραχυπρόθεσμα, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, οι οποίοι έχουν ενταθεί προσφάτως λόγω των διαταράξεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης 0,5% στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Προχωρούν οι εργασίες για νέο μέσο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων.
Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, European Central Bank, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» στην αύξηση επιτοκίων αλλά με προσοχή από την Κρ. Λαγκάρντ

Μήνας - κλειδί ο Μάρτιος για την ΕΚΤ όπου θα εξετασθούν όλα τα δεδομένα και κυρίως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, που τόνισε ότι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα γίνει με προσεκτικό τρόπο.