ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Η αναβάθμιση, ο MSCI, οι ξένες αγορές και η λήξη 4μήνου

Το ΧΑ καλείται να υπερασπιστεί τα κεκτημένα από το ράλι του Απριλίου. Ώθηση από την αναβάθμιση από την S&P, προσδοκίες για τις αλλαγές στον δείκτη MSCI. Προβληματίζουν οι έντονες πιέσεις στις διεθνείς αγορές μετά τις δηλώσεις Πάουελ.

Στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και του 4μήνου μπαίνει από αύριο το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αφενός καλείται να υπερασπιστεί το μεγάλο ράλι αποκατάστασης που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες, αφετέρου να αντέξει τους κραδασμούς των διεθνών αγορών λόγω του μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2022, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουλ.

Η ελληνική αγορά έχει υπεραποδώσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες έναντι των διεθνών αγορών και μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί από αύριο τους έντονους κλυδωνισμούς των ξένων δεικτών, που την Μ. Παρασκευή δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις. Το timing βρίσκει το Χ.Α. λόγω της εορτής του Πάσχα με δύο διαδοχικές αργίες (Μ. Παρασκευή και σήμερα Δευτέρα), σε μια συγκυρία που υπάρχουν εξελίξεις.

Την Παρασκευή, τόσο οι ευρωπαϊκοί, όσο και οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, ενώ μένει να δούμε πώς θα κινηθούν σήμερα. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 2,48% την Παρασκευή, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι υπόλοιποι δείκτες. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 981,36 μονάδων (–2,82%) στις 33.811,40 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μια συνεδρίαση αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,55%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 είχε απώλειες 2,77%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,9%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 3,8% και ο S&P 500 -2,8%.

Από εκεί και πέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρκετούς θετικούς καταλύτες, ώστε να συνεχίσει να προβάλλει άμυνες και αναχώματα έναντι των ξένων δεικτών, ή να καταγράφει σαφώς πιο επιθετική εικόνα στις ανοδικές ημέρες. Την Παρασκευή ήρθε η αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s (S&P), που βελτιώνει περαιτέρω το επενδυτικό προφίλ της χώρας, ενώ μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα όπου θα γίνει το «σκανάρισμα» του οίκου MSCI για τις μετοχές που θα απαρτίζουν τους κυρίαρχους δείκτες παγκόσμια.

Η S&P ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας στο BB+, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ κατέβασε την προοπτική της βαθμολογίας από «θετική» σε «σταθερή», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα νέα αναβάθμιση, αλλά εντός του 2023. Η S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς αντίστοιχη αξιολόγηση είχε κάνει ο καναδικός οίκος DBRS στις 18 Μαρτίου φέτος.

Το σημαντικό για τους επενδυτές στο ΧΑ, μετά τη νέα αναβάθμιση, είναι ότι επιβεβαιώνεται η πορεία επιστροφής της χώρας στην κορυφαία επενδυτική κατηγορία, που θα ανοίξει το δρόμο για είσοδο σημαντικών κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα από τα πλέον συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Από την άλλη πλευρά, η MSCI έχει τροφοδοτήσει προσδοκίες και «στοιχήματα» στο χρηματιστήριο με τις επικείμενες αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών της. Η Societe Generale εκτιμά ότι η Εθνική έχει σημαντικές πιθανότητες επανόδου στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κάτι που θα προκαλούσε εισροές κεφαλαίων 102 εκατ. ευρώ στη μετοχή, ενώ θεωρεί πιθανή τη διαγραφή της Jumbo, που θα έφερνε εκροές 81 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, μεγάλη αύξηση των τζίρων και οι τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια στις μετοχές της Εθνικής και της Mytilineos έδειξαν ότι υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες για αναβάθμιση των δύο μετοχών. Εξάλλου, όπως σημειώνουν αναλυτές, οι δείκτες της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές, στους οποίους εξακολουθεί να εντάσσεται η Ελλάδα, θα υποστούν μεγάλες διαφοροποιήσεις, καθώς η αγορά της Ρωσίας θεωρείται πλέον μη επενδύσιμη και θα αποβληθεί από τον δείκτη αναδυόμενων αγορών, προκαλώντας ευρύτερες ανακατατάξεις με αύξηση της συμμετοχής άλλων αγορών, μεταξύ των οποίων η ελληνική.

Με +8% κινείται ο Απρίλιος

Ο Απρίλιος –και ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του– αποδεικνύεται εξαιρετικός έως τώρα, δικαιώνοντας την παράδοση, καθώς ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 8%, ο FTSE 25 είναι στο +8,68%, ο Mid Cap +3,60% και ο τραπεζικός δείκτης στο +7,51%. Έτσι, άλλαξε εκ νέου η εικόνα συνολικά σε επίπεδο έτους, καθώς πλέον ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 6,31%, ο FTSE 25 είναι στο +7,62%, ο Mid Cap +4,38% και οι τράπεζες στο +20,24%.

Πλέον, το Χ.Α. απέχει μόλις 2% από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που βρέθηκε στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου και 5,3% από το ψυχολογικό όσο και κομβικό όριο των 1.000 μονάδων. Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι το 2022 μπορεί να είναι μια ξεχωριστή χρονιά, που πιθανότατα θα βάλει ξανά στο «χάρτη» για τα καλά την αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία.

Το 2021 οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν στα 71 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πριν λήξει το πρώτο 4μηνο του 2022, οι μέσες συναλλαγές είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, μετά και τις εισροές που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ράλι αντίδρασης 20,26% από το ναδίρ της 8ης Μαρτίου, ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 22,41%, ο Mid Cap είναι στο +10,59% και ο τραπεζικός δείκτης στο +33,51%. Πρόκειται για μια αντίδραση όχι μόνο πειστική, αλλά και με σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, που δείχνει ότι η δυναμική που διαμορφώνεται φέτος είναι ξεχωριστή.

Στατιστικά που δείχνουν ότι παρά τη μεγάλη «βουτιά» και τη μνημειώδη παλινδρόμηση μετά την έναρξη του πολέμου, η αγορά βρήκε δυνάμεις να επιστρέψει, πλησιάζοντας να υπερκαλύψει τα περυσινά κέρδη, ενώ ήδη ο τραπεζικός δείκτης έχει σχεδόν διπλάσια επίδοση απ’ ότι είχε πέρυσι στο σύνολο του 12μήνου.

Στις τρεις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας ο Γ.Δ. είχε άνοδο 3,34%, ο FTSE 25 κέρδισε 4,82%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο μόλις 0,24%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 7,85%.

Η Εθνική πρωταγωνίστησε με φόντο τις προσδοκίες για είσοδο στον MSCI Standard Greece κερδίζοντας 9,85%, η Alpha Bank +9,06%, η Πειραιώς +8,82% και η Eurobank +4,80%. Το πλέον σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών που στις τρεις συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ χάρη στα 185,72 εκατ. ευρώ της Μ. Τετάρτης λόγω του πακέτου στη Μυτιληναίος, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 137 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

«Φορτωμένη» ημέρα για το Χ.Α. με παράγωγα, rebalancing και τη Moody’s

Γεμάτη είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, ενώ στο φινάλε θα έχουμε rebalancing λόγω αλλαγών στάθμισης στον FTSE. Το βράδυ η Moody’s θα δημοσιεύσει νέα αξιολόγηση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» για... τεχνικούς λόγους στο ΧΑ: Πώς την εξηγούν οι χρηματιστές

Στην αναδιάρθρωση θέσεων ξένων θεσμικών λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς σε δείκτες αποδίδουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τις χθεσινές, ισχυρές πιέσεις. Εκτιμούν ότι δεν εμπνέει ανησυχία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.