ΓΔ: 2575.91 0.31% Τζίρος: 88.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:39
Γραφικά μετοχών και παράγωγα
Φωτό: Shutterstock

Σε χαμηλό ενός μήνα οι ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες άνω του 1%

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου υποχωρεί ο Stoxx 600. Έντονες ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας αλλά και για τη νομισματική πολιτική της Fed.

Στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα διολισθαίνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση της Κίνας αλλά και για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ «απορροφούν» την ανακούφιση από την εκλογή του Εμ. Μακρόν. 

Πτώση 1,60% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, ο οποίος υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, με τον γερμανικό DAX να έχει απώλειες 1,6%, ενώ στο -1,91% κινείται ο βρετανικός FTSE 100. Απώλειες 1,16% για τον γαλλικό CAC 40, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,39%, ενώ 0,81% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Οι μεγάλες απώλειες για τις διεθνείς αγορές ξεκίνησαν στην Ασία, όπου ο Nikkei υποχώρησε 1,90%, με τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 3,5%. Σε ελεύθερη πτώση και οι δύο βασικές αγορές της Κίνας, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 5,13%, ενώ απώλειες που ξεπέρασαν το 6% εμφάνισε ο δείκτης Shenzhen. 

Η επιβολή σκληρού lockdown στη Σαγκάη και οι φόβοι ότι αυτό θα επεκταθεί και το Πεκίνο, δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον, πλήττοντας περαιτέρω την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η κινεζική οικονομία να μην επιτύχει ιδιαίτερα δυναμική ανάκαμψη. 

Την ίδια ώρα οι συνεχιζόμενες δηλώσεις στελεχών της Fed που δείχνουν ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει επιθετική νομισματική πολιτική, με αρκετές αυξήσεις επιτοκίων, δημιουργούν αρκετή αναταραχή στις αγορές. 

Η εκλογή και μάλιστα με το σαρωτικό ποσοστό του 58,5% του Εμ. Μακρόν προσφέρει κάποια ανακούφιση στις αγορές, με δεδομένο ότι το πρόγραμμά του είναι περισσότερο φιλικό προς αυτές σε σύγκριση με της αντιπάλου του, Μ. Λεπέν. 

Σημαντικές απώλειες εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,51%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,42%, ενώ 0,16% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Μεγάλες οι πιέσεις για την αγορά πετρελαίου με το brent να υποχωρεί 3,65% στα 102,28 δολάρια, ενώ απώλειες 3,65% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 98,31 δολάρια. Αντίθετα ισχυρά ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, με κέρδη που ξεπερνούν το 4% στα 98,7 δολάρια. 

Πτωτική κίνηση και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,83% στα 1.918 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 1,8% στα 23,8 δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ταμπλό χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο ΧΑ, κάτω από τις 2.600 μονάδες ο ΓΔ - Απώλειες και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,30% κάτω από τις 2.600 μονάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με οδηγό τις τράπεζες – Κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 2,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.680,90 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ήπια άνοδος μετά τις ισχυρές απώλειες – Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55%, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων σε Ισπανία και Γαλλία.