ΓΔ: 821.06 -0.25% Τζίρος: 11.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:27:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άρχισαν οι προσφορές για το νέο 7ετές κρατικό ομόλογο από το 2,57%

Xθες ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι ανάδοχες τράπεζες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και αφορά τις BNP Paribas, BofA Securities, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από τον ΟΔΗΧΧ, που είχε αρχικά εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020. Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώνεται στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, δηλαδή σε 2,57%.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης ων ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, που σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών στην πληθωριστική έκρηξη μέτρων.

Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%. Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor's, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.

Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Επίσης η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική δυναμική στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s σε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από το investment grade αλλά και τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Société Générale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα. Η επιλογή της 7ετούς λήξεως συμπίπτει χρονικά με την έκδοση προ διετίας και ελέω των γεωπολιτικών συνθηκών και των αυξημένων αποδόσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, δείχνει μια «εκ τους ασφαλούς» επιλογή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ελληνικά ομόλογα παρά το επερχόμενο κύμα αυξήσεων επιτοκίων

Πρωτιά στην αύξηση των επιτοκίων με την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, η οποία προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου της κατά 1%. Εντός της εβδομάδας αναμένονται η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, όσο και της Αγγλίας.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Kερδισμένοι και χαμένοι του Αυγούστου και του 8μήνου

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, έναν στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022.