ΓΔ: 790.59 1.46% Τζίρος: 39.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:38:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προσφορές 4,8 δισ. για το 7ετές ομόλογο, άντληση 1,5 δισ. με επιτόκιο 2,51%

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ήρθε μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor's.

Το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που λήγει στις 22 Απριλίου 2027. Η κοινοπρακτική έκδοση προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με τις προσφορές να διαμορφώνονται στο επίπεδο των 4,8 δισ. ευρώ  όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). 

Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε σε Mid Swaps +110 μονάδες βάσης δηλαδή στο 2,51% ενώ η αρχική καθοδήγηση ήταν MS +115 μονάδες βάσης. 

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ήρθε μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor's, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.

Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική δυναμική στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s σε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από το investment grade αλλά και τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Société Générale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα. Η επιλογή της 7ετούς λήξεως συμπίπτει χρονικά με την έκδοση προ διετίας και ελέω των γεωπολιτικών συνθηκών και των αυξημένων αποδόσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, δείχνει μια «εκ τους ασφαλούς» επιλογή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Αντλεί έως 500 εκατ. το Δημόσιο με δύο έκτακτες δημοπρασίες ομολόγων

Με δύο επανεκδόσεις ομολόγων που λήγουν το 2037 και 2042, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέλει να αυξήσει τη ρευστότητα της αγοράς και να αντλήσει δανεισμό χωρίς νέες εκδόσεις τίτλων.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτυχία στην ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή τίτλων αξίας 2,9 δισ.

Διευρύνονται ισόποσα οι «νέες εκδόσεις ομολόγων» δημιουργώντας έτσι «χώρο» στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ).